El judici per l’agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a la localitat navarresa d'Altsasu ha arrencat aquest matí a l’Audiència Nacional amb la declaració dels principals acusats. Avui ha estat el torn de Ohian Arnanz, en presó preventiva des del 2016, que ha reconegut que aquella nit va estar al bar Koxka però que no va participar en els aldarulls: “la cosa em venia gran”, ha assegurat. 


Arnanz, que com la resta d’acusats s’enfronta a penes de presó per delictes de terrorisme, ha dit que la seva intenció és col·laborar amb la justícia i que, “ni va amenaçar els agents amb pegar-los, ni els va preguntar si eren ‘maderos’". Ha negat a més, ser membre del moviment Ospa que demana l’expulsió de les forces de seguretat espanyoles del País Basc i Navarra. El ministeri fiscal però, considera que el seu paper va ser clau i que és ell qui va donar un cop de puny a un dels tinents de la Guàrdia Civil. 


L’altre acusat que ha declarat aquest matí és Jokin Unamono que ha explicat que quan va entrar al bar, es va dirigir cap als policies per dir-los que tenien "molta cara perquè es dedicaven a omplir de multes als joves del poble”. L'acusat, que només ha respòs les preguntes de la seva advocada ha negat haver "colpejat" ningú i ha assegurat que després de presenciar un seguit "d'empentes" va sortir del bar i va veure "un dels agents a terra i una dona que l'intentava protegir amb el seu cos". 


Unamuno, com la resta, ha assegurat que no pertany a cap moviment radical tot i que ha reconegut que va ser ell qui va demanar permís a l'Ajuntament per organitzar l'Ospa Eguna (Dia de la fugida) un acte que forma part de les campanyes de l'esquerra abertzale per reclamar l'expulsió de les forces de seguretat espanyoles del País Basc i Navarra. 

El tercer acusat en presó preventiva, Adur Ramírez de Alda, ha negat haver estat en el bar aquella nit.

El judici ha comptat amb la presència d'Aministía Internacional que hi assisteix en qualitat "d'observador". Considera que la Fiscalía ha de retirar l'acusació de terrorisme per "desproporcionada" i tot i reconèixer que es tracta d'una agressió greu creu que no té res a veure amb el terrorisme. 


“Li diuen terrorisme a un turmell trencat"

La mare d’Adur Ramírez ha dit, abans d’entrar a la sala, que es tracta d’un judici polític i que es parla de terrorisme quan el que va haver-hi és “un turmell trencat”.  La dona ha condemnat “les baralles de bar” però ha assegurat que el cas està seguint paràmetres polítics i no judicials. “Se’ns està dient que hem de confiar en la separació de poders, que vivim en un estat de dret i ens costa molt de creure perquè està sent un cas polític”, ha dit. 


Qui també ha parlat és la mare d’un dels guàrdies civils ferits en l’agressió que ha lamentat que les forces polítiques “no estiguin al marge” i que sembla que “vulguin influir en la decisió judicial”. Ha discrepat que l’agressió sigui “una baralla de bar”


El 15 d’octubre del 2016 al bar Koxka d’Altsasu un grup de joves va agredir dos agents de la Guàrdia Civi i l’aldarull va acabar amb 8 detinguts acusats de delictes relacionats amb el terrorisme. La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, la mateixa que va empresonar els Jordis, va dictar presó preventiva per a sis d’ells, ara només en queden 3 a la presó, apel·lant “risc de fuga”.