Sobtadament el volcà de Cumbre Vieja, a La Palma, ha deixat de rugir passades les 8.30 d'aquest matí. No treia fum, ni lava, ni feia soroll. De cop i volta l'activitat volcànica s'ha aturat, però encara és aviat per considerar que l'erupció ha finalitzat, com han advertit els experts. En els darrers vuit dies d'erupció ja s'han registrat altres episodis cíclics que alternen moments molt explosius amb altres de relativa calma.

Els mitjans de comunicació canaris han avançat la notícia de l'aturada de l'erupció i han estat els mateixos mitjans que han advertit que s'ha reprès l'activitat volcànica cap a les 12 del migdia. Els geòlegs a l'illa que monitoren l'activitat del nou volcà s'han reunit per estudiar la situació. Segons informa la Cadena SER, el cessament de l'emissió de lava i cendra pot respondre a tres motius: el volcà s'està recarregant de magma, hi ha un tap en el conducte o ha començat a apagar-se. 

Al llarg del matí i del cap de setmana els experts van advertir que l'activitat sísmica del volcà estava disminuint. Tot i això, les explosions van augmentar durant el cap de setmana, fet que fa que l'aturada de l'activitat volcànica hagi agafat per sorpresa gran part de la població.  

 

Després d'unes hores de treva, el primer que ha tornat ha estat el fum que expulsen constantment les boques del volcà. Posteriorment s'ha albirat que amb l'emissió de gasos tornava la de lava i, finalment, l'Institut de Geociències de Madrid (IGEO) ha anunciat que es registren de nou petites explosions del volcà. 

Mesures vigents

Malgrat que durant el cap de setmana l'activitat sísmica s'havia reduït, la força de les explosions volcàniques va dur les autoritats canàries a suspendre les classes a les escoles al voltant del volcà per por que les explosions poguessin trencar els vidres dels centres educatius. 

Poques hores abans d'aquesta sobtada pausa de l'erupció també s'han confinat quatre zones més de l’illa davant de la possibilitat que la colada arribés al mar i emanés gasos nocius per la salut. 

Senyal sepultada por la lava del volcan de La Palma / Efe

Senyal sepultat per l'avenç de la lava del volcà / Efe

L'impacte del volcà

Tant si hagués estat una aturada momentània com si fos indefinida, l'impacte de l'erupció ja és immens. Fins ara s'han destruït aproximadament 500 edificis

L'erupció ha forçat a evacuar més de 6.000 persones, de les quals algunes van poder rescatar pertinences de casa seva abans de fugir de la lava, altres no han tingut tanta sort

Molts terrenys quedaran inservibles durant anys. Segons el gruix de la lava, entre 15 i 20 anys en el millor dels casos. Passat aquest temps quedarà un sòl fèrtil i ric en minerals, característic de les illes Canàries. 

 

 

Imatge principal: Erupció del volcà de La Palma durant el matí / Europa Press