Des del moment de la violació o qualsevol altra forma de violència sexual, independentment que la dona decideixi denunciar o no, aquesta s'enfronta a la manca de protocols clars d'actuació i a l'absència de formació específica dels professionals que l'atenen (policia, personal mèdic, forense i judicial). Així ho ha exposat en un informe Amnistia Internacional, que denuncia que no hi ha campanyes d'informació que aclareixen què fer quan has estat violada o has patit qualsevol altre tipus de violència sexual. L'organització denuncia que els drets de les dones i nenes víctimes de violència sexual a Espanya no estan garantits

Aquest fet deixa via lliure a estereotips i prejudicis que poden en dubte els testimonis de les víctimes, minimitzen les violacions que pateixen i fins i tot, les responsabilitza d'aquestes. Això situa a Espanya en el lloc 25 de 32, pel que fa a nombre de denúncies presentades per violència sexual, 2,65 per cada 100.000 habitats, segons dades de l'Eurostat 2015.

Les dades

El 13,7% de les dones residents a Espanya de 16 anys o més han patit violència sexual al llarg de la seva vida, de parelles, exparelles o tercers. En el moment en que es van recollir aquestes dades, al 2014, a Espanya hi havia 23.733.999 dones residents, segons l'Institut Nacional d'Estadística. 3.251.567 d'aquestes haurien patit violència sexual al llarg de la seva vida per part de les parelles, exparelles o tercers. Almenys el 97,5% dels agressors van ser homes.

Segons les dades, el 46,43% dels violadors són homes coneguts o amics. El 20% són un altre familiar conegut que no és el pare. Només el 18,57% dels agressors són homes completament desconeguts. 

Més de 4 denúncies al día

Entre gener i juny de 2018, es van denunciar 788 violacions (més de 4 denúncies al dia). Un 28,5% més de denúncies que en el mateix període de 2017. Així continua la tendència en augment que ja es va reflectir l'any 2017, quan van augmentar un 7,8% respecte al 2016.

Amb dades del 2015, a Suècia es van denunciar 56,8 violacions per cada 100.000 habitants, 20 vegades més que a Espanya, on se'n van registrar 2,65.

Els obstacles que desprotegeixen les víctimes

L'informe d'Amnistia Internacional considera que la invisibilització del problema és un dels sis obstacles que pateixen les víctimes de violència sexual. L'organització ressalta també 30 anys sense polítiques públiques.

"La majoria de les dones no sap com actuar després d'haver estat violada, assetjada a la feina, o abusada des de la infància. La manca de campanyes informatives d'atenció o protecció per a combatre la violència sexual deixa les dones sense saber què fer en moments especialment traumàtics, i les enfronta a descobrir pels seus propis mitjans procediments diferents segons la comunitat autònoma en què visquin", ha declarat el director d'Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán.

vaga feminista sant jaume 8m sergi alcazar (14)

Imatge: Sergi Alcazar

L'atenció, l'assistència i protecció de les víctimes no pot ser una loteria que depengui del lloc on vius o de la grandària de la població on ha tingut lloc l'agressió o on es denunciï", ha manifestat la responsable de política interior d'Amnistia Internacional Espanya "Virginia Álvarez. "En totes les comunitats autònomes hi ha importants mancances pel que fa a la protecció de les víctimes de violència sexual", ha afegit. 

"No tornaria a denunciar"

L'organització reconeix que en els darrers anys s'han produït avenços importants, però tot i això posa de manifest que les dones que pateixen una violació o un altre tipus de violència sexual per tercers o coneguts o desconeguts, no es consideren víctimes de violència de gènere i són les grans oblidades de les polítiques públiques. 

"No tornaria a denunciar". Aquesta és amb la frase que es queden moltes de dones que han decidit denunciar, i de passar així per un procés judicial traumàtic. "No pot ser que les dones siguin jutjades durant tot el procés", ha remarcat Álvarez. 

La situació a Catalunya

Amnistia Internacional considera que també s'han produït millores circumstancials com la llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència, que amplia la llei de violència de gènere més enllà de l'àmbit de parella o exparella. 

Tot i això, també se'n recullen algunes deficiències, com per exemple, la manca de protocol de coordinació interinstitucional sobre violència sexual, una guia d'actuació en la detecció i tractament d'aquests casos i la inexistència de "centres de crisi" especialitzats en l'atenció a les víctimes de violència sexual. 

manifestacio feminista 8m barcelona - sergi alcazar

Imatge: Sergi Alcazar