Educació preveu canvis rellevants a primària i secundària de cara al curs vinent. De moment, la conselleria ha redactat un primer esborrany que ara ha remès als centres educatius perquè l’estudiïn. En ell s’hi expliquen canvis que van des dels horaris, el calendari, les assignatures o les formes d’avaluació fins al paper que ha de tenir el català a l’escola. La intenció és començar a aplicar-los a partir del setembre en alguns cicles de manera progressiva. 

 

Canvis en les notes

Un dels canvis més polèmics serà que els alumenes ja no “suspendran”, sinó que si no superen una matèria estaran en “procés d'assoliment (EPA)”. De fet, només es tracta d’un canvi de concepte, perquè la pràctica serà la mateixa. Així doncs, la llista global de qualificacions serà Assoliment excel·lent (AE); Assoliment notable (AN); Assoliment satisfactori (AS) i En procés d'assoliment (EPA).

En aquest sentit, Educació també proposa que les notes de primària es posin cada dos anys. Si bé hi haurà butlletins trimestrals per als pares, els professors només hauran d’introduir-les al sistema a final de cada cicle.  A més, com ja s’intentava ara, repetir curs es convertirà en un fet més excepcional. A primària, proposen que a primer, tercer i cinquè de primària el pas de curs sigui automàtic i a secundària, que es pugui obtenir el títol tot i haver suspès assignatures si els mestres ho consideren.

colegio curso escolar coronavirus mascarilla acn

ACN

Canvis en les assignatures i el català

Si el document d’Educació tira endavant, també es preveu que els centres educatius tinguin més llibertat a l’hora de fer els horaris. En concret, podran decidir que fan en un 20% del temps. Pel que fa a les assignatures, s’aposta per reforçar l'educació emocional, especialment a primària. També s’incorporen canvis més polèmics com la desaparició de la filosofia, que encara que deixi de ser obligatòria els centres podran impartir igualment.

Pel que fa a l’ús del català a l’escola, el document fixa que haurà de ser “la llengua de comunicació i vehicular de referència actua com a element de cohesió social". 

EFE NENS

EFE

Canvis en el calendari

Un altre dels darrers canvis anunciats pel Departament d’Educació i que els ha costat més crítiques és l’avançament del curs escolar, que enguany començarà el 5 de setembre per als més petits i el 7 per als alumnes de secundària en amunt. Segons la Generalitat, la decisió respon a “criteris educatius” i també es pren per alinear-se més amb la resta de països europeus, on les vacances d’estiu són més curtes. Això, però, no ha agradat als sindicats, que ja han demanat la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.