ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Si bé la inflació ja estava pels núvols abans de la guerra d’Ucraïna, l’esclat del conflicte ha agreujat encara més la crisi de preus. La guerra està afectant directament les nostres butxaques i més enllà de l’encariment del  gas, el petroli i l’electricitat, també s’ha disparat el preu de la nostra cistella de la compra. En alguns sectors, fins i tot, es tem per una possible manca de subministrament en les pròximes setmanes. Quins aliments s’han encarit i quina és la previsió?

La psicosi de l’oli de gira-sol

El cas més evident és el de l’oli de gira-sol i tots els olis vegetals en general, que ja costen un 40% més que fa un any.  Encara que pugui semblar curiós, perquè el nostre territori té una geografia excepcional i un clima envejable, l’estat espanyol sempre ha tingut molta dependència d’Ucraïna. Concretament, el 62% de l’oli de gira-sol que consumim ve d’allà. Amb la guerra, el preu s’ha disparat i alguns supermercats, fins i tot, han limitat la venda per la por a una possible manca de subministrament.  Per exemple, a Mercadona la compra d’oli de gira-sol està restringida a cinc litres per client i dia i al Bonpreu Esclat també estan dosificant la compra d'aquest tipus d'oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona.  El problema és que això no només afecta els consumidors, sinó que ja està obligant moltes empreses a reformular la fabricació de productes: alguns apugen els preus i d’altres decideixen substituir l’oli de gira-sol pel de palma. 

Els cereals i pinsos

D’altra banda, Rússia i Ucraïna també eren exportadors del 30% del comerç de blat, blat de moro, ordi i farina i oli de gira-sol. Aquests productes ja fa mesos que s’han encarit per l’augment de l'índex de preus dels aliments i ara, amb la guerra, encara han escalat més. Tanmateix, la situació no és tan alarmant com la de l’oli de gira-sol, ja que Catalunya té reserves. De retruc, també ha augmentat el preu de tots els derivats d’aquests cereals, com els productes de fleca o la cervesa.

yeh xintong unsplash - pa

A més, Ucraïna també proveïa bona part del menjar per al bestiar del nostre país, que es feia servir tant per les nostres explotacions ramaderes com per l’elaboració de pinsos a casa nostra que després es venien a Europa. Ara, la guerra pot produir el desproveïment d’alguns d’aquests productes i una pujada de preus, que podria perjudicar greument el sector agroramader. Un cop més, això ens podria afectar a la nostra butxaca, ja que pujaria el preu de la carn. 

Els preus més alts de la història

Tot això, sumat a la greu crisi energètica que vivim, ha fet que aquest febrer l'Índex de Preus al Consum, l'IPC, s'hagi disparat fins al 7,6%, la taxa més alta des de fa quasi 36 anys, des de febrer de 1986 no es veia una xifra tan alta.  Els principals “culpables” d'aquesta nova pujada dels preus han estat els mateixos que el mes passat, preus de l'electricitat, que van disminuir menys que el febrer de 2021; a l'increment dels preus de la restauració, i a l'encariment del gasoil per a calefacció, dels carburants, dels automòbils, ahir per exemple es va batre el rècord històric de la gasolina arreu de l'Estat, i d'alguns aliments, com a llegums i hortalisses; llet, formatge i ous, i pa i cereals.