Més de 150.000 persones de cinc municipis estan confinades per risc químic a causa del núvol tòxic carregat de clor que ha sorgit per l'incendi en la nau industrial d'una empresa de manteniment de piscines a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Les zones afectades són els municipis de Vilanova, Cubelles, Roquetes (Sant Pere de Ribes), Cunit i Calafell. Protecció Civil ha enviat una alerta als mòbils cap a les 05:31 demanant a la població no sortir de casa o del lloc de feina, i mantenir-se confinat en llocs tancats, amb les finestres i portes tancades. Tanmateix, nombrosos veïns de la zona han denunciat que no han rebut l'alerta als seus telèfons, una situació que també ha advertit aquest matí algunes alcaldesses en declaracions a Catalunya Ràdio.

"A Segur de Calafell, zona propera a l'autopista, no hem rebut l'avís, i no és un tema dels nostres mòbils perquè els anteriors missatges d'emergència per pluges l'havíem rebut", ha avisat una usuària de les xarxes, Rosa Paradell, en una piulada dirigida al servei de Protecció Civil de la Generalitat. Una altra usuària de Segur de Calafell també ha apuntat al mateix: "No he rebut l'alerta de protecció civil tot i tenir-les activades. M'he assabentat del confinament per familiars de Barcelona i les notícies".

"A la zona de Can Nicolau, Cunit, no han arribat les alertes als dispositius", avisa un altre usuari, el Noel Fabregat. Una altra veïna d'aquesta zona de Cunit, Beatriz Rubio, també ha avisat del mateix, tot i tenir activada la possibilitat d'alertes al seu telèfon. Per contra, un altre veí de Cunit, en aquest cas a la zona del centre, David Márquez, respon que ell sí que ha rebut l'alerta correctament. A més de Cunit, diversos usuaris veïns de Cubelles també han denunciat que no han rebut l'avís, una situació que han advertit les alcaldesses Dolors CarrerasRosa Fonoll, respectivament, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Protecció Civil analitzarà l'enviament una vegada solucionada l'emergència

La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, s'ha fet ressò de les queixes. En la seva darrera compareixença per informar de l'estat de l'incendi ha asseverat que s'analitzarà bé el resultat de l'enviament de l'alerta, un protocol que es fa sempre per valorar-ne l'efectivitat.  En aquest sentit, ha apuntat que podria ser per un problema d'antena o perquè aquests ciutadans no tinguessin activada la possibilitat de rebre alertes en el seu telèfon mòbil. Solé també ha explicat que s'ha decidit enviar l'alerta a les 5:30 h de manera intencionada, tot i que ja s'era conscient de la situació des d'un parell d'hores abans, perquè era més segur que la població estigués a casa dormint i no aixecar-los enviant una alerta a les 3 de la matinada, la qual cosa podria propiciar una mobilitat més gran.

Depèn del telèfon i de la configuració?

Una experta en ciberseguretat, Selva Orejón, ha avisat en declaracions a Catalunya Ràdio que la rebuda de l'alerta massiva als telèfons pot dependre d'altres factors com el nivell d'actualització dels dispositius, avisant que els més antics potser no en poden rebre. També ha apuntat, com Solé, que es pogués tractar de telèfons que no tinguessin l'opció de rebre alertes activada. En aquest sentit, ha avisat que cada model de dispositiu és diferent i ha instat a buscar en Internet el seu model de telèfon i com es fa, si bé en tot cas es pot habilitar de manera relativament fàcil a través de les opcions de configuració del dispositiu.