El secretari d'estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, ha confiat aquest divendres que es pugui trobar "una solució satisfactòria per a tothom" respecte al debat sobre la despenalització de l'avortament a Andorra. Així ho ha dit en una roda de premsa al costat del cap de govern andorrà, Xavier Espot, al Santuari de Meritxell, on abans havia presidit l'eucaristia solemne del 150è aniversari de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona d'Andorra, informa l'agència Europa Press.

El cardenal ha assegurat que despenalitzar l'avortament a Andorra és una qüestió "molt delicada i complexa" que s'ha d'afrontar amb un diàleg constant i molta discreció, i ha remarcat que les parts hi estan treballant. Així mateix, ha recordat que un principi fonamental de l'Església catòlica és "el principi de la defensa de la vida en totes les seves etapes" i ajudar totes les persones que es trobin en dificultats, situació en la qual ha inclòs les embarassades.

A Andorra està prohibit avortar en tots els casos. Amb Malta, és l'únic país europeu que aplica lleis tan estrictes sobre l'avortament, segons denuncia l'ONG de defensa dels drets humans Amnistia Internacional. Com a conseqüència, les dones i les nenes que volen avortar de manera segura es veuen obligades a viatjar, principalment a França o Espanya. L'organització també denuncia que les dones i nenes que no poden viatjar corren més risc per a la seva salut i s'exposen a violacions de drets humans.

Podria tenir Andorra una diòcesi pròpia?

A més a més, el representant de la Santa Seu ha dit que "mai s'ha parlat" sobre la possibilitat que Andorra tingui una diòcesi pròpia. Segons ha explicat, el Vaticà vol "que tot continuï com està ara" i ha insistit que no té constància que hi hagi cap canvi institucional en perspectiva. El cap de govern andorrà, Xavier Espot, que també s'hi ha referit, ha afirmat que "aquestes conjectures ni obeeixen a la realitat ni a les peticions fetes per Andorra".

La substitució de Joan-Enric Vives, a prop de la jubilació

Un altre assumpte pendent és la designació d'un bisbe coadjutor per preparar la substitució de l'actual arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal d'Andorra, Joan-Enric Vives, que està prop de la jubilació.

El secretari d'estat de la Santa Seu ha confirmat la voluntat de nomenar aquesta figura perquè, segons les seves paraules, permet als successors conèixer la realitat. Espot ha traslladat el convenciment del govern andorrà que el Vaticà nomenarà un successor per a Vives quan correspongui.

Igualment, Espot i Parolin han coincidit a valorar les "relacions sòlides" entre el Principat i la Santa Seu, el diàleg fluid i les col·laboracions en la defensa dels drets humans, de la solidaritat i de la cooperació contra el canvi climàtic.

El secretari d'estat va arribar al país dijous a la tarda i va tenir l'ocasió de reunir-se amb Espot; amb el síndic general (president del parlament), Carles Ensenyat; saludar els representants dels grups parlamentaris, i visitar espais emblemàtics com la Casa de la Vall (antic parlament) i l'església romànica de Santa Coloma.