Nou col·lectiu de professionals que convoca una vaga, en aquest cas no només a Catalunya sinó a tot l'Estat espanyol. Les tres principals associacions dels lletrats de l’Administració de Justícia (cos estatal abans anomenats secretaris judicials) han convocat una vaga indefinida a partir d’aquest dimarts perquè "el Ministeri de Justícia compleixi les millores salarials", que es van acordar l’any passat per compensar l’ampliació de les seves competències, la majoria processals, que realitzen dels del 2009. Les tres associacions convocants són: la Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ), el Colegio Nacional de Letrados de la Administración de Justícia (CNLAJ), i l'Associació Independent de Lletrats de l'Administració de Justícia (AINLAJ). Les organitzacions, que ja van convocar aturades el novembre i el desembre passat, lamenten “els inevitables perjudicis” que aquesta aturada provocarà als ciutadans i als operadors jurídics, però assenyalen a la ministra de Justícia, Pilar Llop, com "la responsable del dany a aquest servei públic”.

Així, uns 4.300 lletrats de l’Administració de Justícia estan cridats a fer vaga, que pot implicar suspendre judicis, i tramitacions, com execucions de sentències, pagaments, o fiances, en uns jutjats col·lapsats. A Catalunya, hi ha 664  lletrats de l’Administració de Justícia, repartit entre els més de 800 òrgans judicials, mentre que hi ha 849 jutges i magistrats i 407 fiscals, segons dades oficials. Per ara, ni el Departament de Justícia ni la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no poden avançar quina afectació pot tenir aquesta vaga als jutjats catalans, ni si s’han suspès judicis per aquest motiu, com va passar puntualment amb les aturades del novembre i desembre passat. El Ministeri de Justícia ha acordat uns serveis mínims per garantir els serveis dels jutjats.

"No és una vaga política"

No és una vaga política, ni contra el PSOE com ha dit avui el secretari d’Estat de Justícia; hi som tots, és una convocatòria unànime i reclamem que es compleixin els  12 punts de l’acord de l’abril passat”, ha declarat Patricia Gimeno, delegada de la Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ) a Catalunya i membre del comitè de vaga, a ElNacional.cat aquest dilluns.

Un jutge cobra “el doble” que un lletrat

Patricia Gimeno ha explicat que el Ministeri de Justícia i les associacions van arribar a un acord de 12 punts per  millorar la situació laboral dels lletrats de l’Administració de Justícia, “document que inclús van penjar al seu web, però després van assegurar que Hisenda no acceptava les dues úniques millores econòmiques que recull l’acord”.  La primera mesura era equiparar-los en un 75% al sou del jutge o magistrat; i la segona, que afecta la majoria, és que els lletrats que treballin en el grup poblacional 3 cobrin uns 300 o 400 euros més, en el sou de 1.800 euros que tenen. Aquestes dues mesures s’han aturat i es proposava un acord global de 30 euros al mes, que les associacions han qualificat “d’inadequat”; "Una presa de pèl", en paraules de Gimeno. 

“Actualment, un jutge cobra el doble d’un lletrat de l’Administració de Justícia, que ha de passar unes duríssimes oposicions. Tenim el nivell A1 (el de més rang), però som els que cobrem menys si ens comparem amb funcionaris d’altres administracions”, ha manifestat Gimeno. La diferència pot arribar a ser de 1.000 euros, si es compara amb els sous de jutges i fiscals.

Les associacions insisteixen que des del 2009 han assumit noves funcions processals i de responsabilitats i són els que donen impuls a les actuacions judicials. “Fem un  150% més de feina sense cap adequació econòmica. Són uns 10.000 judicis diaris i el pagament de 32 milions diaris", ha afirmat Gimeno per evidenciar el volum de feina que dirigeixen i que sense la seva aprovació res es pot tirar endavant.

Les associacions també han qualificat  “d’abusius i extralimitats” els serveis mínims que el Ministeri de Justícia ha ordenat per fer front a aquesta vaga. “El ministeri ha assegurat que intentaria una mediació, i fins i tot es va oferir a fer-la el degà del Col·legi d’Advocats de Madrid, però des del setembre passat que no han citat al comitè de vaga”, ha denunciat Gimeno. Per això, aquest dimarts la concentració es farà unitària a Madrid, a les 13h, des de la plaça Callao fins a la seu del Ministeri de Justícia, al carrer de San Bernardo. I els següents dies, en edificis judicials de cada territori.

 

A la foto principal, lletrats de l'Administració de Justícia concentrats davant la Ciutat de la Justícia de Barcelona, el novembre passat. / Foto: UPSJ