Aquest dijous, 8 de març, en ocasió del Dia de la Dona, totes les dones del món estan convocades a una vaga feminista, que, per primer cop, també se celebrarà a Catalunya i a l'Estat espanyol. A Barcelona es farà una manifestació que començarà a passeig de Gràcia amb Diagonal a les 18:30 hores i conclourà a la plaça Catalunya, on es llegirà un manifest en el qual es reivindica la lluita històrica de les dones.

Vaga feminista pancarta 

Per què es fa una vaga feminista?

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona des que el 1975 l'ONU va decidir institucionalitzar-lo. A la primavera del 2017, un grup de feministes argentines va començar una crida amb el lema de "ni una menys, ens volem vives", dirigida a totes les persones que volguessin donar suport a les dones a obtenir els mateixos drets que els homes i a ser respectades. Un crit que va ser seguit per milions de dones. Aquestes veus incloïen denúncies en contra de la violència de gènere, en contra de les desigualtats entre l'home i la dona en l'àmbit laboral, en contra dels abusos sexuals, i en nom de totes aquestes víctimes que ja no poden parlar per elles mateixes.

El motiu principal pel qual les dones volen ser partícips d'aquesta vaga és que volen reivindicar les desigualtats que les situen en llocs diferents davant del patriarcat, la feina assalariada, la formació, les cures, el consum i l'exercici dels seus drets.

Els representants dels mestres defensen que cal fer visible en l'àmbit de l'ensenyament la precarietat laboral que encara s’evidencia, la necessitat de canvis de rols en el sistema patriarcal i prevenir la violència masclista.

Consulta aquí quines activitats hi ha a Catalunya. 

Qui la convoca?

Els dos sindicats que convoquen la vaga general de 24 hores són Confederació General del Treball (CGT) i el Sindicat de Comissions de Base (Co.Bas). CGT va començar fent una investigació el 2014 amb enquestes i després dels resultats van decidir assumir el discurs feminista. Aquest any, després del tumult del moviment feminista argentí del 2017, han decidit convocar una vaga general per "criticar la discriminació que reben les dones davant de la posició dels homes", segons Marta Padrós, secretària de Gènere de CGT Catalunya, en els diferents àmbits laborals i de la llar. El 8 de març, la CGT serà partícep de totes les accions comunitàries del dia. 

El sindicat de mestres USTEC STEs, el principal del sector i que forma part de l'organització Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), ha fet una crida a sumar-se a la vaga general feminista de 24 hores del 8 de març en l’àmbit d’ensenyament.

La confederació sindical de Comissions Obreres (CCOO) i el sindicat Unió General de Treballadors (UGT) també participen en aquest moviment. Treballen perquè la gent pugui fer les dues hores de vaga laborals, d’11.30h a 13.30h i de 16.00h a 18.00h.

Serveis de transport públic

La vaga pot afectar el transport públic. Per això, Rodalies de Catalunya proporcionarà uns serveis mínims del 33% dels seus trens de Rodalies i Regionals durant la jornada de la vaga del 8 de març. Els trens de Llarga Distància i d'Alta Velocitat tindran un servei mínim del 72%. 

Els serveis mínims del metro i de l'autobús de l'àrea metropolitana de Barcelona (TMB) serà del 50% en hores punta (des de les 6.30h a les 9.30h i de les 17.00h a les 20.00h) i del 25% en hores vall.

Els drets davant de la vaga, qui pot sumar-s'hi?

El 8 de març totes les dones que ho desitgin tenen dret a fer vaga, i també els homes. Les empreses no poden acomiadar ningú per participar-hi, perquè és una vaga legalment convocada. També, poden cooperar en piquets informatius, perquè informar dels motius de vaga és legal. Així mateix, cal tenir en compte que hi ha d'haver serveis mínims.

A Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau se suma a la vaga feminista del 8 de març. Ho fa conjuntament amb la resta de regidores i comissionades del consistori que no faran cap acte públic aquell dia i que assistiran a la manifestació de dijous a la tarda (18:30h). La vaga de Colau i les regidores serà de tot el dia i no només de torns de dues hores, tal com proposen els sindicats. L'alcaldessa ha remarcat que sobren els motius per secundar l'aturada, i que se suma a ella per "donar la màxima força a la convocatòria" i visibilitzar-la. També, per les dones que per les seves condicions laborals i personals "no poden secundar-la".

Per la seva banda, el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) s'ha adherit a la convocatòria de vaga del 8-M convocada per diversos sindicats i col·lectius feministes i ha demanat que per dijous se suspenguin les activitats avaluables i l'assistència obligatòria al llarg de la jornada.

La vaga en altres països

La vaga interpel·la dones a tot el món i són diversos els països que la faran. A l'Argentina, per exemple, la jornada estarà marcada pel fort debat al país sobre l'avortament, que actualment està penalitzat excepte en alguns casos. És per això que dijous tindrà lloc al país la segona aturada de dones sota la consigna 'AbortoLegalYA'.

A França, una de les principals concentracions tindrà lloc a la plaça de la República, a París, a les 15h40, l'hora triada pels organitzadors per fer visible que aquest és el moment en què una dona deixa de cobrar respecte a un home que també fa una jornada estàndard.

A Itàlia, la marea feminista darrere del col·lectiu Non una di meno (NUDM) ha instat a tornar als carrers el 8 de març, data en què s'han programat desenes d'actes al país i, en especial a les principals ciutats com Roma o Milà.

Altres països, com el Regne Unit, ja han organitzat actes de protesta. De fet, la celebració del dia Internacional de la Dona coincideix aquest any al país amb el centenari de l'obtenció del dret de vot de les dones.