Després d'un increment de casos de covid a Israel aquest estiu, la pandèmia ara està disminuint entre els avis, després que més d'un milió d'ells ja han rebut una tercera dosi de vacuna, segons dades del Ministeri de Salut israelià. Tot indica que són signes clars que amb la tercera dosi es podrà derrotar la variant delta, la que ara afecta més Israel.

Segons l'estudi, en les persones de 60 anys i més, la protecció a partir de 10 dies després de prendre una tercera dosi de la vacuna era quatre vegades més alta que després de dues dosis.

Els experts israelians creuen que, basant-se en les dades actuals de la campanya per aplicar la vacuna de reforç, el país pot superar l’actual brot de la variant Delta del coronavirus si cinc milions de persones reben la tercera dosi. Cal tenir en compte que Israel té 9 milions d'habitants.

Fins ara, uns 1,65 milions de persones han rebut la tercera dosi. I s’espera que aquesta xifra augmenti aviat bruscament, perquè el reforç ja s'aplica al grup d’edat de 40 a 49 anys i s’ampliarà ara als de 30 a 39 anys.

El ministre de Salut, Nitzan Horowitz, ha manifestat que espera que la tercera dosi estigui disponible aviat per a tots els grups d'edat (a partir dels 12 anys), sempre que hagin passat cinc mesos des que els van aplicar la segona dosi.

Israel ha estat un dels primers països del món a aplicar la tercera vacuna a una porció àmplia de la població, i ho fa amb la intenció de combatre la soca delta, que és altament infecciosa.

El ministeri de Salut d'Israel també ha llançat una campanya de publicitat perquè els joves es vacunin. Si vols fer trobades, vacuna't i si no, quarantena.

D’ençà que es va descobrir la variant delta van saltar totes les alertes per la ràpida transmissibilitat d'aquesta. La comunitat científica va quedar astorada i va començar a investigar què hi havia en aquesta variant per fer-la tan contagiosa. La revista científica Nature ha recollit diversos estudis que expliquen què té aquest tipus de coronavirus per dur-nos tants problemes. L'arrel del problema és senzilla: una mutació que altera un sol aminoàcid de la proteïna espiga SARS-CoV-2, la molècula viral responsable del reconeixement i la invasió de les cèl·lules.

En altres paraules, la part del virus que s'ancora a les cèl·lules i les infecta és molt més efectiva que en altres en les seves predecessores. La delta és almenys un 40% més transmissible que la variant alpha identificada al Regne Unit a finals del 2020, segons els estudis epidemiològics consultats per la revista científica. "Vam pensar que alpha era bastant dolenta, molt bona per propagar-se. I la delta és encara més bona", ha assegurat Pei-Yong Shi, viròleg de la branca mèdica de la Universitat de Texas a Galveston.

El canvi que ha patit el virus en la variant delta facilita la infecció de les cèl·lules, perquè fa que el procés sigui més senzill. En poques paraules, la variant delta té molt més fàcil enganxar-se a les cèl·lules que infecta; per tant, es propaga més de pressa perquè pot infectar més en menys temps. 

Les dificultats per ancorar-se a una cèl·lula entre variants la diferencia la mutació de l'aminoàcid que hem mencionat anteriorment, sense ella la variant delta tindria un ritme d'infecció molt menor, segons els estudis recollits per Nature