Els laboratoris Hipra esperen comercialitzar a partir del proper mes de juny la primera vacuna catalana contra el coronavirus. Estan a l’espera, doncs, d’acabar l’última fase de l’estudi, presentar la documentació necessària i rebre la documentació de l’Agència Europea del Medicament. El director de la divisió de Salut Humana de la companyia, Carles Fàbrega, ha avançat a l’agència EFE que la previsió és remetre tota la informació de la primera vacuna catalana a l'EMA a l'abril; per rebre resposta al maig o a principis de juny, per la qual cosa s'esgotaria el termini de comercialització del segon trimestre que va donar al gener la ministra de Ciència, Diana Morant. Una vegada que arribi la llum verda d'Europa, Hipra entrarà en la fase d'elaboració industrial de la vacuna, la qual cosa es prolongaria únicament una mica més de dues setmanes, després de mesos de preparació de l'antigen.

La recerca als laboratoris d’Amer (Selva) es troba actualment en la tercera fase, l'última abans de presentar la documentació, que avalua la "seguretat i tolerabilitat", segons Carles Fàbrega, de la vacuna com a record de qualsevol de les autoritzades fins al moment. Aquí es treballa amb uns 3.000 voluntaris i ja s'ha completat la labor realitzada a diferents hospitals d'Espanya amb uns 2.500, mentre que, a Portugal i Itàlia, on també col·laboren amb la recerca, no han acabat encara de subministrar les seves dosis. Fàbrega ha subratllat que els resultats de moment van "bé" i que el resum de les dades que es van obtenint és "molt positiu". De fet, en la fase clínica IIb, la dosi de reforç d'Hipra genera una resposta més potent enfront de variants que una vacuna d'mRNA, com és el cas de la de Pfizer.

Les dades deixen "tranquils" els experts espanyols "pel que fa a seguretat i eficàcia", amb uns nombres que demostren la superioritat de la seva vacuna; segons apunta Efe. Així, entre les persones que van rebre Pfizer com a reforç, la quantitat d'anticossos neutralitzadors contra la covid es va multiplicar per 67 al cap de catorze dies de la seva injecció, mentre que ho va fer per 147 en el cas de la dosi d'Hipra. El director de la divisió de Salut Humana d'aquests laboratoris destaca a més que una de les característiques de la seva vacuna és "la seva versatilitat i el seu ampli espectre de protecció", amb una superioritat evident en estudis previs quan es compara amb Pfizer enfront de les variants Beta i Òmicron.

La vacuna espanyola d'Hipra està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, una corresponent a la variant alfa i una altra a la variant beta, que s'uneixen formant una estructura única anomenada dímer i que està acompanyada d'un adjuvant que incrementa la resposta immunològica. Aquesta combinació és capaç de generar una resposta enfront d'una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (de spike, anomenada 'proteïna espiga' en català).