El cas de Vicenç Navarro, el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) acusat d'assetjament laboral, ha desencadenat un allau de reaccions i mesures per esclarir els fets i tractar d'evitar que es repeteixin. En aquest context, la Universitat Pompeu Fabra ha obert una revisió d'ofici per examinar l'expedient disciplinari que es va obrir a l'excatedràtic de ciències polítiques Vicenç Navarro per assetjament psicològic i laboral. Aquesta revisió, que s'ha iniciat a petició de la rectora de la universitat, té com a objectiu examinar els fets i atendre les persones afectades, en línia amb el protocol contra la violència psicològica en el treball de la UPF.

El comunicat de la universitat subratlla que Navarro no té cap vinculació laboral ni acadèmica amb la UPF des del 2018 ni amb el centre adscrit UPF-BSM des del 2021. Fins al 2021, el departament de recursos humans del centre no havia rebut queixes formals sobre Navarro, malgrat haver trobat un document informal del 2018 que atribuïa un "tracte despòtic" al catedràtic. El 2021, es va rebre una denúncia formal d'assetjament laboral per part de Navarro, cosa que va comportar l'obertura d'un expedient al febrer. L'expedient va concloure que hi havia hagut "maltractament de paraula i obra" per part de Navarro i "abús d'autoritat, encarregant feines privades i domèstiques en horari laboral". El 31 de maig d'aquell any Navarro va presentar la seva jubilació després de conèixer que el centre havia decidit discontinuar la seva relació laboral com a resultat de la investigació oberta pel centre.

Des del mes de març, l'equip rectoral de la UPF està treballant en un procés de revisió dels mecanismes i procediments per canalitzar i resoldre casos que puguin afectar el benestar de les persones. Així, entre les millores que s'estan analitzant, hi ha la revisió del sistema d'instrucció d'expedients informatius i disciplinaris, la posada en marxa d'una campanya informativa de prevenció i formació en matèria d'assetjament i abús de poder, així com potenciar la difusió dels diversos canals habilitats per presentar queixes i denúncies, i facilitar-hi l'accés. També s'estudia recórrer a l'assessorament extern en alguna part del procediment de denúncies, per tal que les persones implicades puguin comptar amb un acompanyament jurídic i psicològic independent.

El Govern considera el cas "radicalment condemnable"

El Departament de Recerca i Universitats ha expressat la seva condemna "radical" pel cas d'"assetjament" que va ser desvetllat per investigacions periodístiques i altres casos similars que s'han fet públics recentment. L'executiu català demana ser "contundent i fulminant" a l'hora de resoldre aquestes situacions i exigeix la "màxima exigència" per a això. Respecte al cas del catedràtic Vicenç Navarro, el Departament ha elogiat la resposta de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que ha emprès diverses accions no només en aquest cas, sinó també en altres.

Amb relació als darrers casos d'assetjament que afecten diferents universitats, el Departament està en contacte amb els equips de govern de les universitats per fer-ne seguiment fins a la resolució dels casos. El Departament també recorda que ha elaborat, juntament amb el Departament d'Igualtat i Feminismes, un protocol guia que serveix com a pauta i orientació per abordar aquest tipus de situacions. Aquest protocol estableix estàndards per a les intervencions per prevenir i reparar aquestes situacions amb diligència deguda.