La Universitat Pompeu Fabra (UPF) és el centre de l'Estat millor situat en el rànquing global d'educació superior que ha divulgat avui la publicació britànica Estafis Higher Education (THE).

La UPF ocupa la posició 156 entre les 1.662 institucions analitzades, mentre que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) se situa en el 170 i la Universitat de Barcelona (UB), en el 193.

Darrere se situen la Universitat de Navarra, que es manté en el grup entre les posicions 251 i 300, i la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), entre la 301 i 350.

Els centres espanyols han registrat aquest any "certa millora quant a recerca i mètriques internacionals respecte a la resta del món", encara que han retrocedit en "cites, ensenyament i ingressos industrials", ha destacat un portaveu de THE en un comunicat.

Estafis Higher Education, que ha avaluat en total a 52 institucions d'Espanya, situa entre els llocs 401 i 500 del seu rànquing a les universitats Ramon Llull, València i Vic, mentre que CEU i la Complutense estan entre el 501 i el 600.

La millor universitat del món

La llista està encapçalada per sisè any consecutiu per la britànica Universitat d'Oxford, seguida per les nord-americanes Universitat d'Harvard i Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech), que comparteixen la segona posició.

Les xineses Universitat de Tsinghua i Universitat de Pequín ascendeixen ambdues fins a la posició número 16, el major graó aconseguit fins ara per un centre del país asiàtic, que també bat un rècord quant a nombre d'institucions entre les 200 primeres (10).

Llatinoamèrica i el Carib, per la seva banda, també marquen el rècord de nombre d'universitats que participen en la llista d'Estafis Higher Education, en aconseguir 125 centres.

La brasilera Universitat de Sao Paulo, entre els llocs 201 i 250, torna a ser la més avançada a Amèrica Llatina, mentre que la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile se situa en el grup entre els llocs 401 i 500 per primera vegada des de 2017.

La pandèmia

Segons recull el 20 minutos, els autors del rànquing destaquen que "diverses universitats han escalat a la llista gràcies als seus èxits en investigacions relacionades amb la covid-19".

"Les universitats d'elit mundials han gaudit d'un llarg període de domini ocupant els llocs més alts de la llista, amb l'ajuda de la seva reputació històrica, el seu estatus global i els seus ingressos regulars. Però les nostres dades indiquen que s'estan produint canvis en l'educació superior global", ha indicat un portaveu del THE.

 

Foto principal: Exterior d'una de les facultats de la Universitat Pompeu Fabra / Flickr - Teresa Grau Ros