La Universitat Alfons X el Savi (UAX) ha atorgat el títol Doctor Honoris Causa a l'enginyer químic Robert Langer, en reconeixement a la seva extensa i destacada trajectòria acadèmica i científica de més de 50 anys. Autor de més de 1.500 articles científics i 16 llibres publicats, el doctor Langer és àmpliament reconegut per la seva destacada contribució al tractament de malalties com el càncer, així com pel seu paper crucial com a cofundador de Moderna, un dels laboratoris que va desenvolupar una de les vacunes contra la covid-19 basada en l'ARN missatger.

La universitat mostra amb aquesta investidura el seu compromís amb la investigació, l'avenç científic i la innovació per generar un impacte positiu en la societat. "La trajectòria del Dr. Langer no només és un clar exemple de superació, acompliment basat en assoliments, talent i esforç, sinó que també encarna a la perfecció el significat de l'aplicació de tecnologia amb propòsit, un dels nostres pilars fonamentals en UAX. El seu treball, que ha salvat innombrables vides, connecta perfectament amb la nostra missió de formar una nova generació de professionals capacitats per utilitzar la tecnologia de manera ètica i efectiva en benefici de la societat", va explicar Isabel Fernández, rectora de la Universitat Alfons X el Savi.

"M'assec molt agraït de rebre aquest títol honorífic d'una universitat tan destacada i històrica", va afirmar el doctor Langer. "Quan vaig acabar la carrera d'enginyeria química el 1974, vaig rebre moltes ofertes de treball per incorporar-me a empreses petrolieres, que és el que feien llavors la majoria dels enginyers químics. Però jo somiava utilitzar la meva formació per millorar la salut de la gent. Així que vaig assumir el que a tothom li va semblar un gran risc i vaig començar a investigar en un hospital. Era l'únic enginyer", continua recordant. "Al costat dels meus companys i estudiants he arribat a crear unes 40 empreses per fer arribar els nostres descobriments als pacients. [...] Avui puc dir amb orgull que la vacuna de Moderna s'utilitza a tot el món".

Tanmateix, al llarg de tota la seva carrera professional s'ha trobat amb l'escepticisme d'una gran part de la comunitat científica, que dubtava de la viabilitat de la seva manera de fer ciència; una cosa que mai no l'ha frenat a l'hora de continuar la seva tasca investigadora. De fet, el seu treball seminal en el disseny de biomaterials i estructures micro i nanomètriques han tingut un impacte transformador en la salut humana, i la seva forma trencadora i avantguardista d'aplicar la tecnologia amb propòsit, juntament amb la seva determinació i la confiança en el seu equip, han portat l'enginyer a ser un referent en investigació i innovació.

L'acte, presidit per la rectora Isabel Fernández, ha comptat amb la participació de María José Alonso, deixebla del doctor Langer i experta en vacunació, administració transmucosa de fàrmacs i medicina de precisió en oncologia, que ha actuat com a 'padrina'.

Durant la seva intervenció, Alonso ha destacat el treball de l'homenatjat assenyalant que "aquest és un gran honor per a aquesta universitat i, sobretot, per a tota la comunitat acadèmica espanyola". "Langer no només ja ha impactat en milers de milions de persones, sinó que és probable que en continuï afectant moltes més en el futur. Ens ha ensenyat a tots que per aconseguir un impacte social és imprescindible entendre els problemes que preocupen a les persones, saber comunicar-se amb els professionals clínics i de la indústria de la salut i, per extensió, amb tota la societat."

"En un món on la innovació és la moneda de canvi, és de vital importància crear un entorn on el pensament crític, la resolució de problemes i la investigació no només són valorats, sinó també intensament practicat. La contribució del Dr. Langer a la formació de científics emprenedors ha estat fonamental en el desenvolupament de gran part de les seves investigacions, deixant clar que sense educació no hi hauria transferència de coneixement. Aquesta tasca formativa va en línia amb els principis fonamentals de la Universitat que centren el model educatiu en la innovació, l'emprenedoria i l'excel·lència. Hem de preparar els estudiants per contribuir de manera significativa en els seus futurs rols empresarials, impulsant avenços i promovent el creixement empresarial, social i econòmic sostenible," va concloure la rectora d'UAX.