Mossos d'esquadra i policies locals aniran uniformats igual quan patrullin pel carrer. El nou uniforme tindrà algunes diferències i trets distintius per distingir els dos cossos de seguretat, però. Encara no és definitiu però avui s'ha presentat un prototip als comandaments i a finals de setmana es donarà a conèixer als sindicats, alguns dels quals ja han posat el crit al cel.

El nou uniforme és tot blau marí. L'actual, de més de 30 anys i dels anys vuitanta, té la camisa blau cel i els pantalons de pinces foscos. El nou disseny és totalment fosc. Es manté la camisa però amb blau marí i botons blancs. L'uniforme incorpora la corbata, tot i que els sindicats creuen que només es posarà en ocasions especials.

L'uniforme de les policies locals serà exactament igual, però canviant les franges vermelles per franges blaves. El canvi global, però, va per llarg, i algunes fonts apunten que va lligat a "generar una estructura d'estat". De fet, el canvi d'uniforme encara no està pressupostat. Tot i la presentació aquesta setmana a tots els membres del cos, el projecte de canvi d'uniformitat està a les beceroles.

Els pantalons són de tall més modern, amb la insígnia dels Mossos brodada. El que no agrada dels nous pantalons és que "no tenen butxaques laterals".

La gorra de Mario Bross

L'altre canvi significatiu és la gorra. L'actual gorra rígida de plat, que no es pot plegar, només es pot portar sota el braç quan els agents se la treuren. Ara s'ha dissenyat una gorra-boina, que es pot doblegar i guardar a la butxaca.

 

El problema, però, és que a molts agents no els acaba d'agradar el disseny i ja l'han batejada. "És la gorra de Mario Bross", diuen a El Nacional. I de fet, ja hi ha memes que corren per les xarxes.

"La gorra no ha tingut gaire fortuna", "és lletjota", diuen fonts sindicals.

Més senyeres

El nou uniforme portarà més senyeres. Fins ara només hi havia la de l'escut que els Mossos porten al pit esquerre. Ara, a més, portaran la senyera a dalt de tot del braç esquerre i al coll, com l'uniforme dels agents de Trànsit.

També hi ha diversos tipus de caçadora depenent de la unitat.

 

Els sindicats arrufen el nas

A l'espera de veure i tocar el nou disseny de l'uniforme de la policia de Catalunya, els sindicats ja han qüestionat la camisa. "Volen polos, no camises", "tothom demanava l'uniforme de la canina i la unitat de subsòl", diuen fonts sindicals a El Nacional. Però, segons aquestes mateixes fonts, els responsables del cos "es neguen a renunciar a la camisa". De fet, fonts dels Mossos d'Esquadra, expliquen que s'ha presentat un prototip, que admet canvis, que aquest uniforme no és el definitiu, però que els canvis que es facin "no seran canvis substancials", descartant la possibilitat de canviar la camisa pel polo. 

Hi ha opinions contundents: "Aquesta uniformitat no la vol ningú", "és patètic", "jo no surto disfressat". De fet alguns sindicats admeten que han obert el debat entre els seus afiliats i "els comentaris no són gaire favorables". 

Els líders sindicals, però, valoren que "qualsevol canvi és bo perquè portem una uniformitat de fa 30 anys", però també expliquen que "ho volem veure". I destaquen que tot i que "millor que l'actual uniforme segur que serà", també demanen que el canvi i el nou disseny es faci "de manera consensuada i escoltant".

Interior treballa en la línia ja anunciada i explicada en diverses ocasions pel conseller Jordi Jané d'unificar la policia de Catalunya. Tant via una llei, unes condicions laborals i, ara també, estèticament, amb el nou uniforme.