La Universitat Nacional d'Educació a distància ha destacat les bones pràctiques dutes a terme per la Fundació La Caixa i Càritas per la seva lluita contra la pobresa infantil, agreujada arran del coronavirus. Així ho posa de manifest l'estudi Pobresa Infantil de l'UNED, que situa la taxa de pobresa infantil a Espanya en més del 25 per cent, amb més de 3,6 milions de menors la pateixen o estan en risc de patir-la.

Encara sent la cinquena economia de la Unió Europea, a Espanya 1,4 milions de menors viuen en la pobresa i 2,2 milions més estan en risc de patir-la. L'estudi de l'UNED recomana reforçar les xarxes d'entitats que lluiten contra la pobresa infantil davant del previsible alentiment de l'economia arran de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

El triple de peticions

En aquest sentit, ha destacat a Càritas i la Fundació La Caixa, que han multiplicat per tres les peticions d'ajuda en els últims mesos i han demostrat "capacitat i experiència" davant de situacions com l'actual, "constituint exemples de bones pràctiques en aquest àmbit".

L'informe, elaborat pels doctors en Ciències Econòmiques de l'UNED Pedro Cortiñas i Cristina Sánchez, situa la taxa de pobresa infantil a Espanya en més d'un 25%, un percentatge que a Europa tan sols supera Romania.

L'anàlisi recorda que la crisi de 2008 va produir efectes adversos en l'economia que es van manifestar en un retrocés de les condicions de vida de determinats grups de població, una situació que "ara podria agreujar-se". En aquest punt, Cortiñas ha alertat que la crisi derivada del coronavirus "afectarà i ja està afectant no només a la situació de pobresa infantil en termes monetaris, sinó a la desigualtat d'oportunitats en termes educatius, sanitaris, etc". "Per això més que mai no s'haurà d'estar gaire alerta, doncs són els grups amb menys recursos els més vulnerables davant d'una situació com que estem vivint", ha afegit el coautor de la investigació.

Isidro Fainé amb niños de CaixaProinfancia 2 (1)

Isidre Fainé durant una actvidad del projecte Proinfància de la Fundació La Caixa. Foto: La Caixa

Rol fonamental

L'informe posa èmfasi en el rol "fonamental" que tenen les entitats que combaten la pobresa infantil i recomana enfortir les xarxes d'aquestes entitats amb "més suport, millor finançament i més reconeixement". Així Cortiñas ha subratllat "la lliçó de traça" que estan donant reforçant la seva atenció als més vulnerables en els últims mesos.

En l'apartat de bones pràctiques, l'estudi posa en relleu el programa CaixaProinfancia de la Fundació La Caixa, que promou el desenvolupament social i educatiu de menors en situació de pobresa i que, des de la seva creació el 2007, ha atès més de 300.000 nens i nenes, destinant més de 400 milions d'euros a la lluita contra la pobresa infantil.

"Seria molt important reforçar les xarxes d'entitats que lluiten contra la pobresa infantil, com Càritas o la Fundació La Caixa, que tenen un paper fonamental, ja que duen a terme inversions en àrees que l'ajuda es fa imprescindible, amb una eficiència de despesa del 100%", ha suggerit Cortiñas.

Altres fundacions

Altres entitats destacades a l'informe pel seu compromís en la lluita contra la pobresa són les ONG Ajuda en Acció i Aldeas Infantiles, que el 2018 en van ajudar més de 100.000 de menors a tenir una educació de qualitat.

Igualment, l'informe de l'UNED remarca la tasca de la fundació del Reial Madrid, en favor de la inclusió esportiva; la de la fundació Barrié, que combat l'abandonament escolar a Galícia, la fundació ANAR, amb la seva línia telefònica gratuïta i confidencial d'ajuda als menors en risc; o la fundació Carrefour, amb el seu suport a la paràlisi cerebral.

Entre les recomanacions per reduir la xifra de pobresa, l'estudi suggereix reorientar les polítiques de benestar buscant la inversió en polítiques de família i infantesa per dotar-les de més protecció; la millora de les prestacions per a ajuts en habitatge; i el reforçament dels serveis socials que afavoreixin la conciliació familiar.

Objectius ONU

L'informe de l'UNED recorda que la reducció de la pobresa "és imprescindible" i el "principal repte" dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU per a 2030, dins dels quals també s'inclou la implementació de sistemes i mesures de protecció social per aconseguir una àmplia cobertura de les persones més vulnerables.

En aquest sentit, l'estudi remarca que la Unió Europea "segueix de prop" l'evolució de la pobresa infantil i la desigualtat a Europa i que algunes de les últimes recomanacions als estats membres són que revisin el finançament dels serveis destinats a la protecció de la infantesa, educació, serveis socials i protecció social; o que es millorin els serveis de protecció a la infantesa tenint en compte les situacions de vulnerabilitat.