L'estàtua de l'emperadriu russa Caterina II, en la qual també està el català Josep de Ribas va ser, finalment, retirada de la ciutat ucraïnesa d'Odessa aquest dijous com a part de la "desrusificació" de l'espai públic a Ucraïna. El cap de l'administració militar regional local, Maksim Marchenko, va qualificar la retirada de l'estàtua d'històrica i va afirmar que "agraeixo als residents d'Odessa, els qui van expressar la seva posició que l'herència imperial russa no té cabuda a la Ucraïna moderna, legal i democràtica". Segons els fotògrafs locals Kostiantin i Vlada Liberov, l'estàtua va ser retirada "de forma civilitzada" després d'un procés que va durar gairebé tot el dia. El cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, s'ha fet ressò d'aquesta notícia i ha lamentat que amb la demolició del monument de Caterina II "també van tirar a terra el monument de l’almirall català Josep de Ribas (1749-1809), fundador de la ciutat d’Odessa". A través d'un missatge al seu compte de Twitter, Alay ha explicat que el monument ubicat en una de les places principals d'Odessa tenia al capdamunt l’estàtua de Caterina II i a la seva base els quatre pares d’Odessa, "entre ells el català Josep de Ribas, que també dona nom a un dels carrers més cèntrics de la ciutat". 

Josep de Ribas i la modernitat d'Odessa

L'any 1794, Josep de Ribas, era un oficial d'alt rang de la marina de Caterina la gran, i va ser un dels encarregats d'idear el primer plànol de la ciutat que poc després, es va acabar convertint en el primer port del mar Negre i en la porta d'entrada de la modernitat a Ucraïna. Josep de Ribas va imaginar una ciutat europea (inspirada en París, Londres, Viena o Lisboa); i cosmopolita que durant dècades van tenir un pes i un protagonisme molt equilibrat. Durant la segona meitat del segle XVIII, l’Europa oriental va assistir a l’eclosió de dues grans potències, l’Imperi austrohongarès i l’Imperi rus. Precisament, en aquell context, la marina russa es proveïa d’oficials mercenaris de tots els països d’Europa, i Josep de Ribas no seria l’únic català.

Ribas va anar a parar a Rússia perquè el país assolia una segona sortida al mar, i Ribas va imaginar una rèplica meridional de Sant Petersburg. Per aquest motiu, va planificar una ciutat que era molt més que un port militar. Ribas, en el seu disseny va dibuixar una ciutat que s'havia de convertir en la gran capital econòmica i cultural d’Ucraïna, és a dir, del sud de l’Imperi rus i del mar Negre. Els dissenys de principis del segle XIX, revelen una Odessa moderna i elegant, oposada a les abandonades ciutats de l'època de dominació turca, i fins i tot, Kíiv o Moscou. Josep de Ribas volia crear, i va crear, una nova capital, una segona Sant Petersburg a l’extrem oposat de l’Imperi rus. 

Estàtua de Caterina II 

L'estàtua de l'emperadriu russa es va erigir per primera vegada l'any 1900, posteriorment va ser retirada el 1920 sota el domini soviètic, i finalment, restaurada el 2007 per un empresari de la zona i recol·locada per les autoritats ucraïneses en una de les places principals de l'Odessa, en una decisió que en el seu moment va rebre crítiques d'una part de la societat i del llavors president Viktor Yushenko. Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, el monument ha patit diversos atacs, i és per aquesta raó que les crides per a retirar-la han anat augmentant des del mes de febrer. L'estàtua va ser tacada dues vegades amb pintura vermella al setembre i també se li va col·locar un cartell en el qual s'equiparava Caterina "la gran" amb el president rus, Vladímir Putin. La historiografia russa atribueix a Catalina II la fundació d'Odessa que es convertiria en un important port de la Mar Negra. Els ucraïnesos assenyalen que atribuir-li aquest paper és exagerat, ja que durant segles van existir diversos assentaments al mateix lloc.

Tot just fa un mes, l'Ajuntament d'Odessa va votar a través d'una enquesta telemàtica a favor de retirar l'estàtua, que havia estat coberta durant les últimes setmanes amb grans plaques de fusta de set metres d'alt, en les quals algú havia escrit amb esprai “en venda”. Ara serà lliurada a un museu local per a la seva conservació o potser en una plaça als afores de la ciutat, al costat d'altres monuments relacionats amb l'imperialisme rus, segons ha indicat una portaveu de l'Administració local.