El perfil de Twitter del Sindicat dels Mossos d'Esquadra (@smemossos) ha estat piratejat aquesta matinada i s'han difós dades personals de més de cinc-mil agents -un terç del total de la plantilla- com, per exemple, el número de compte, segons han informat els Mossos a El Nacional, que han explicat que estan investigant els fets i que ja han activat el paquet de mesures activat, però s'han lamentat que és un "problema greu" per als agents afectats.

Els hackers han bolcat durant quatre hores la informació que es trobava a la base de dades del sindicat i l'han fet pública a través d'un tuit que compartia un enllaç que redireccionava als noms i cognoms dels agents, les seves dades bancàries que contenen el nom de l'entitat on tenen el compte i el número de compte sencer, els seus DNI, les seves adreces postals amb el número de porta, el pis i altres dades, la data de naixement, el número de mòbil i el correu electrònic. 

A l'enllaç, que ja ha estat eliminat de la xarxa, hi deia: "D'acord amb la llei de la transparència, avui publiquem el llistat dels nostres membres". 

Es tracta del sindicat que penja de CCOO, que no és el majoritari dels Mossos –el primer és UGT–, i que, a més de trobar-se canviat el text de la descripció de la biografia del perfil per "Compte de Twitter del Sindicat de Mossos d'Esquadra pels Drets Humans. Aprenent dels errors, per refundar-nos", també s'han trobat amb un tuit publicat al seu compte que anunciava la refundació del sindicat i amb un canvi de la imatge de la portada per fotogrames del documental Ciutat Morta i d'Esther Quintana.

"Avui, disset de maig de 2016, volem compartir un comunicat solemne amb el qual el Sindicat de Mossos d’Esquadra anuncia la seva refundació com a Sindicat de Mossos d’Esquadra pels drets humans". Així començava el document, que encara no ha estat esborrat de la web del sindicat. Sota un paraigua de declaracions d'intencions, el text exposava que "hem decidit deixar de fer la feina bruta com a soldats rasos del capitalisme, i començar a estar de veritat al servei del poble combatiu".

Els canvis als quals es referien els pirates informàtics són deixar enrere casos com Ciutat Morta i "homicidis" com Juan Andrés Benítez, entre altres, i exigien "justícia per a Esther Quintana i tants casos més", així com "posar fi a la violència gratuïta als cossos policials". 

Tipificat al Codi Penal

El director general dels Mossos, Albert Batlle, s'ha lamentat a Catalunya Ràdio "que és un tema especialment greu" i ha explicat que posaran un telèfon a disposició dels Mossos per "poder atendre qualsevol petició", així com "per donar seguretat" si reben amenaces. Batlle ha posat de manifest que "des del primer moment s'han activat totes les unitats de seguretat informàtica" i ha calmat els ànims confirmant que la prefectura del cos es troba reunida ara mateix "per prendre les mesures que corresponguin".

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha mostrat a RAC1 tot el seu suport als agents afectats perquè és una qüestió que "pot tenir conseqüències penals" i ha negat que això afecti la feina dels Mossos, però sí a la seva privacitat perquè "afecten a quelcom molt íntim de moltes persones".

Tot i que el servidor ja ha estat anul·lat, Jané ha volgut advertir sobre la "vulneració" de les dades perquè, malgrat ja no ser accessibles, "algú pot haver fet una captura de pantalla", ha demanat que no es publiquin les dades per respecte als agents i perquè això també "té una repercussió en el Codi Penal". "El mal ja està fet", s'ha lamentat.