La segona edició del congrés de gastronomia científica Science & Cooking World Congress Barcelona se celebrarà durant els dies 8, 9 i 10 de novembre en format híbrid. El congrés, presidit per Pere Castells, es realitzarà com en l'edició del 2019: a la seu de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), encara que algunes de les ponències seran retransmeses des de les seves diferents delegacions repartides pel món. Durant l'únic congrés internacional de ciència aplicada a la pràctica culinària es reflexionarà sobre el present i futur de la cuina i s'elaborarà i donarà forma al discurs a través d'un manifest que tindrà en compte la sostenibilitat. Les entrades del congrés, que es durà a terme en format híbrid, ja que es podrà assistir presencialment – amb un aforament limitat que respecti la normativa – o de forma online, es poden aconseguir a través de la pàgina web oficial.

Ciència i gastronomia

En un moment en el qual la gastronomia requereix una professionalització més gran i en el qual la situació climàtica exigeix una gastronomia més sostenible que s'adapti a les noves realitats, el Science & Cooking World Congress Barcelona ha sorgit com un esdeveniment clau quant a la investigació i al desenvolupament de pràctiques i solucions que donin resposta als grans reptes del sector. En el congrés s'explorarà el potencial de la gastronomia científica a través de tallers, demostracions i conferències. Participaran professionals del sector de l'alimentació, científics i xefs reconeguts mundialment com José Andrés, Harold McGee, Rasmus Munk, Gaggan Anand, Francisco Migoya, Ramón Morató, Davide Cassi o François Chartier. A més, el congrés està avalat per Ferran Adrià, president del Comitè Gastronòmic-científic.

Internalització

Dins del marc del congrés se celebraran els Sferic Awards, que premiaran a les millors solucions d'innovació culinària basada en la ciència i la tecnologia. Un altre dels objectius principals del congrés consisteix en la internalització. Per a això, s'ha creat una comunitat formada per delegacions a tot el món per a així dibuixar un mapa de la situació de la ciència i la cuina en l'actualitat, definir en quin punt ens trobem respecte a altres mercats i indicar recomanacions per al futur. Sempre amb reptes de sostenibilitat i socials, es vol definir clarament quins projectes, tendències i camps donen peu a una evolució més gran en l'actualitat. S'han consolidat delegacions a Parma, Buenos Aires, l'Havana, Galápagos, Amazònia, Harvard, Bangkok, Xile, Montreal, Tòquio Turquia, Madagascar, Dinamarca, UC San Diego i Perú.

Investigació

Al seu torn, aquest any SCWC col·laborarà amb The Microsetta Initiative (també conegut com a American Gut Project), un projecte d'investigació acadèmica sense ànim de lucre dirigit per Knight Lab a la Facultat de Medicina de la Universitat de Califòrnia a San Diego. Amb això, es pretén contribuir al coneixement personal sobre com afecta la dieta i la manera de cuinar a tot el procés d'absorció de nutrients i així mateix poder col·laborar amb el programa d'investigació sobre el microbioma. Aquest estudi genètic s'iniciarà en SCWC Barcelona el 8 de novembre de 2021. Només s'oferirà als inscrits en SCWC Barcelona 2021 i cada persona registrada tindrà els seus propis resultats personals.

El congrés està organitzat per la Universitat de Barcelona i la de Parma, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona amb la seva iniciativa 'Parc a Taula' i l'Ajuntament de Barcelona. Com a organitzadors executius figuren Gastro Ventures i Fresh Media Group.

 

Foto principal: la primera edició del SCWC el 2019