Desgraciadament, encara hi ha molta gent al nostre país que no separa la brossa per tal de reciclar-la, un gest indispensable i necessari en l'escenari de crisi climàtica que vivim actualment. Entre les diverses fraccions de residus és especialment important reciclar l'orgànica degut a les emissions de metà que genera, un gas vint vegades més impactant que el CO2 quan aquests residus van a l'abocador. A més, quan se separa correctament, permet l’obtenció de compost, el qual enriqueix els nostres sols.

Per si no fos prou, és la part més abundant dels residus municipals, tant dels domèstics com dels comercials. Gairebé el 40% dels residus d’una llar, en pes, són restes de menjar i restes vegetals de mida petita. I la conclusió és que no hi pot haver un increment de la recollida selectiva a Catalunya sense un augment de la recollida d’aquesta fracció. De fet, en el darrer any, en recollida selectiva, la fracció que més ha crescut ha estat precisament la matèria orgànica. Tanmateix, encara hi ha més de la meitat dels residus municipals generats que no es recullen selectivament.  És per això que t'expliquem què ha d’anar i què no al contenidor de color marró. 

 

Quins residus hi van?

  • Restes de fruita i verdura (closques, pells, llavors), ossos i altres restes de carn o peix.
  • Menjar en mal estat.
  • Marro del cafè i restes d'infusions.
  • Paper de cuina tacat de menjar.
  • Tovallons o mocadors utilitzats.
  • Rams i restes de flors, plantes o gespa.
  • Taps de suro.
  • Serradures, estelles i encenalls de fusta.
  • Excrements de gos o gat (sense la sorra).
  • Escuradents, pals de gelat o de menjar xinès.
  • Bosses compostables per a la recollida selectiva de residus orgànics.

Quins residus no hi van?

  • Bolquers, compreses, tovalloletes humides, tampons o bastonets per a les orelles.
  • Altres productes d'higiene com maquinetes d'afaitar, raspalls o preservatius
  • Pols d'escombrar o bosses d'aspiradora
  • Burilles i cendres de tabac

 

Com s’han de separar els residus orgànics?

La separació dels residus orgànics s’ha de dur a terme amb un cubell ventilat i amb bosses compostables.

És possible trobar bosses compostables a qualsevol botiga d’alimentació, amb un preu lleugerament més elevat que les bosses de plàstic. El cubell ventilat pot ser subministrat de franc pels ajuntaments o a qualsevol punt verd o deixalleria. 

Orgànica cubell
 

Les bosses compostables es degraden amb les restes de menjar durant el procés de compostatge. La combinació del cubell amb la bossa afavoreix la ventilació i l’evaporació de l’aigua de les restes dels aliments, fet que en redueix les males olors i el volum dels residus. Un cop el cubell estigui ple, s’ha de dipositar segons el model de recollida selectiva del municipi on es troba el ciutadà o ciutadana (contenidors a la via pública, porta a porta, etc.)

Especialment, cal evitar utilitzar bosses de plàstic per recollir la fracció orgànica, les quals suposen un problema per a l’obtenció d’un compost de qualitat, que és el recurs resultant del procés de compostatge dels residus orgànics. Alhora, dificulten i encareixen el cicle a les plantes de compostatge.

 

Quins són els beneficis de reciclar la brossa orgànica?

  • Aire i aigua més purs: Evitar que els residus orgànics es destinin a dipòsits controlats o incineradores redueix els impactes ambientals associats a la gestió d’aquests residus (generació de lixiviats i de gasos d'efecte hivernacle) i contribueix a la conservació dels recursos que contenen els residus orgànics (matèria orgànica i nutrients).
  • Millorar la qualitat de la terra: Un dels beneficis que es poden obtenir del compostatge dels residus orgànics és que són fàcilment convertibles en compost, un adob orgànic amb valor fertilitzant per als nostres camps, conreus i jardins. Gràcies a això es redueix l'ús de fertilitzants sintètics, més cars i amb major impacte ambiental. A més, es millora la qualitat del sòl i dels ecosistemes.
  • Generar electricitat: Al reciclar els residus orgànics, mitjançant processos de digestió anaeròbica, també facilitem l'obtenció de biogàs que es pot aprofitar per a la producció d'energia a través de les plantes de biogàs, un recurs renovable que redueix la dependència energètica de l'exterior i dóna una segona vida a les nostres deixalles orgàniques.
  • Multiplicar el reciclatge: Separar correctament la brossa orgànica també permet que altres elements reciclables, com el paper i el cartró, no s'embrutin i puguin ser reciclats adequadament.

 

Totes les respostes a un clic

Per a qualsevol dubte que pugui sorgir a l'hora de reciclar, l’Agència de Residus de Catalunya ha desplegat la plataforma en línia residuonvas.cat, una guia completa per a una correcta separació dels residus. Amb aquesta eina podràs resoldre tots els dubtes i separar correctament.