Amb el seu saber fer proper, sense perdre el fil i anant a la idea, el popular meteoròleg de TV3, Tomàs Molina (58 anys, Badalona), s’ha guanyat l’estima de l’audiència dels milers d’espectadors que segueixen amb atenció l’espai del temps que té després de cada Telenotícies vespre, detallant la previsió meteorològica de cara als propers dies. Una tasca sovint incompresa i molt complexa, que requereix d’un ampli coneixement físic i de la correcta interpretació d’un seguit de mapes que serveixen per acurar, en la mesura del màxim possible, el temps que farà en cada punt del territori català, determinat en part per l’orografia i la localització on es troba cada municipi. Ara, després de més de 30 anys sortint per la petita pantalla a diari i després d’un any i mig de la seva darrera publicació —Meteocuriositats: 50 secrets per entendre el temps (Editorial Montena. Penguin Libros—, el carismàtic meteoròleg publica un nou conte, dirigit a nens i nenes de 8 a 10 anys; El gran llibre del planeta (Editorial Montena. Penguin Libros). Un llibre amb il·lustracions d’Elisa Ancori dirigit a tots aquells menuts que tinguin interès a conèixer i descobrir tot el que envolta el planeta Terra on vivim, i la galàxia o sistema solar on orbita el nostre planeta.

Entrevista Tomàs Molina, Port Fòrum Carlos Baglietto

Tomàs Molina abans de l'entrevista. / Foto: Carlos Baglietto.

El futur del planeta Terra: la seva extinció

“Descobrir que no som eterns em va fer estudiar física i astronomia”, apunta Molina, fent memòria de les motivacions que de petit tenia, quan es trobava en la franja d’edat del públic al qual va dirigit el seu nou llibre. Però, què significa no ser eterns? “Doncs que en un futur molt llunyà, el sol es convertirà en una estrella gegant vermella que es menjarà i cremarà el planeta Terra, deixant-lo carbonitzat per complet”, una situació, apunta el científic, que coincidirà en el moment en què la nostra galàxia xocarà amb la galàxia d’Andròmeda —d’aquí a uns 5.000 milions d’anys— i, per si no estem prou carbonitzats, l’impacte que es produeixi de les dues galàxies ens acabarà d’esborrar de l’univers.

“És mentida que ens trobem a la fi del món!”

Tractant el canvi climàtic i l’emergència climàtica en la qual ens trobem immersos, el meteoròleg ho té clar; “és mentida que ens trobem a la fi del món, molts nens i nenes tenen la sensació de no tenir un futur, i és fals, el món serà diferent i no volem que ho sigui, però no s’està acabant”. Molina remarca la importància d’actuar i de fer quelcom per evitar viure situacions o desastres naturals amb més freqüència de l’actual. “Hem d'actuar ja, però jo soc gaire optimista i considero que la humanitat serà capaç d’adaptar-se de la mateixa forma que ens hem adaptat al covid”.

Cos Entrevista Tomàs Molina, Port Fòrum Carlos Baglietto

El presentador de TV3 al port del Fòrum. / Foto: Carlos Baglietto.

L’objectiu: doctorar-se abans d’arribar als 60

Com el mateix Molina anunciava a l’anterior entrevista que li vam fer en aquest mitjà, el meteoròleg abans d’arribar als 60 té com a objectiu doctorar-se i acabar la tesi amb la qual està treballant sobre la comunicació del canvi climàtic. Un estudi que el manté ocupat i que, per ara, ja n’ha obtingut algunes conclusions. “Tenim tendència a fustigar-nos”, diu, remarcant com del canvi climàtic en parlem des de fa 30 anys, però no sempre amb la mateixa certesa o intensitat. El físic aprofundeix que hi ha hagut un coneixement que ha avançat molt en aquest temps, “abans resultava més difícil comunicar-ho perquè no s’apreciava tant com ho podem veure ara”. Des del 2000, apunta, tot s’ha accelerat molt i per això és habitual trobar-se en opinions diverses de fins on cal canviar la nostra forma de ser o del nostre comportament, si resultarà suficient o si realment serem capaços de prevenir situacions pitjors en un futur. En aquest aspecte, remarca que cal implicar tota la societat, de manera que tothom en sigui i se senti partícip de la causa.  

Convidat a la darrera COP26 celebrada a Glasgow, Molina afirma no estar d’acord amb la polèmica del "bla, bla, bla": “No estic d’acord amb l’activista Gretta Thunberg que titllava de ‘bla bla bla’ l’acord celebrat a la COP26, així com tampoc els que criticaven la gran quantitat d’avions que hi havia”. Molina defensa que cal parlar i ajuntar-se per construir acords que prosperin i que millorin la situació del planeta en un futur. “Em va cridar l’atenció el discurs del ministre de Tuvalu, que em va fer plorar perquè parlava de les pèrdues i dels danys que la seva illa patirà en un futur pròxim”. Tuvalu és una illa de la Polinèsia que acull 17.000 habitants que es quedaran sense casa perquè l’aigua cobrirà tota la seva superfície. “El ministre ens deia; i què en fareu de nosaltres?”. Però no cal anar tan lluny, fa unes setmanes era notícia a casa nostra els temporals que havien destrossat de nou la línia ferroviària del Maresme, així com bona part de la majoria de platges de la costa central. Una situació global on, si no ens impliquem en breus i a consciència, comportarà adaptar-nos a un nou escenari que serà molt pitjor que l’actual.

Cos vertical Entrevista Tomàs Molina, Port Fòrum Carlos Baglietto

Retrat del meteoròleg Tomàs Molina. / Foto: Carlos Baglietto.

35 anys a TV3: la televisió crema?

Acabant l’entrevista, Molina valora el seu moment professional a la televisió. Després de més de 30 anys on l’hem vist presentant programes com l’Espai Terra i, sobretot, focalitzat sempre en l’espai del temps dels Telenotícies, el mateix meteoròleg reconeix que en aquests moments, no es veu fent cap altre programa que no sigui l’espai d'El temps, que controla i que en té el domini absolut. “Quan un fa un programa diari, al final els temes són finits, i fent l’Espai Terra ja havíem repetit les cabanes de pedra seca per tots els costats”, recorda de quan feia el programa sobre medi ambient cada migdia o vespre. “La televisió no et crema si busques nous reptes”, confessa, i afegeix com aquesta, “és de les poques feines on si tu planteges o tens qualsevol idea, aquesta pot fer-se realitat”.

A banda de la televisió, el físic i popular presentador compagina la televisió amb la tasca de professor universitari des de fa 22 anys a la Universitat de Barcelona, on ensenya als estudiants del màster en meteorologia l’assignatura de pronòstic meteorològic. Molina ens confessa que, en un futur, li agradaria poder elaborar un llibre dels materials que utilitza a classe, un desig que té aturat des de fa temps, però que té present per portar a terme en un futur.  

Entrevista Tomàs Molina, Port Fòrum Carlos Baglietto

Imatge durant l'entrevista amb el seu nou llibre 'El gran llibre del planeta'. / Foto: Carlos Baglietto.

I un darrer apunt que no podia faltar: com van les xarxes socials, Tomàs? “Ha arribat un punt que m’han cansat i m’he avorrit d’Instagram”. Ara Molina pràcticament només utilitza el Twitter, que el mira per captar informació per conèixer el temps que els usuaris li envien per complementar el seu espai de "la meteo".