Un terratrèmol als Pirineus ha sacsejat la Seu d'Urgell i Andorra fins arribar a la seva capital, Andorra la Vella. Les primeres informacions oficials que arriben és que es tracta d'un terratrèmol de magnitud 3,7. S'ha registrat a les 10:23h d'aquest matí arribant a una profunditat de cinc quilòmetres i una distància de 117 quilòmetres, és a dir, fins a Terrassa.

En aquest punt, no hauria estat percebut des del punt de vista de l'ésser humà. L'organització ESMC ha donat els detalls a través de twitter, i encara s'han d'acabar de perfilar. Una de les primeres veus oficials ha estat la de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, que ha confirmat a TV3, que sí s'ha pogut notar la tremolor a aquesta comarca.

TUIT ANDORRA

D'altra banda, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha dit que la localització exacta encara cal analitzar-la però amb els enregistraments actualment disponibles, la seva magnitud és de 3,6. En aquesta franja, el terratrèmol és percebut prop de l'epicentre però no registraria danys.

Epicentre per determinar

Des d'Andorra Recerca i Innovació (l'antic CENMA) explica que l'epicentre és a Os de Civís, a l'Alt Urgell. Tot i que l'Institut Geogràfic Espanyol situaria el focus a Ordino. A la Massana la sacsejada ha estat més intensa, segons han explicat alguns testimonis.

A través de les xarxes, alguns han palpat el terratrèmol i han escrit la seva vivència. La majoria, ubicats a Andorra. Aquests són exemples de comentaris recollits: "Terratrèmol a La Massana, algú pot confirmar-ho?"; "A Andorra La Vella també s'ha notat"; "Quin ensurt per començar el dia i la setmana!"; "Terratrèmol a la Seu. A Encamp s'ha notat una mica"; "A La Massana i Ordino s'ha notat una bona tremolor"; "A Santa Coloma ens ha tremolat l'edifici Nexus".

TUIT ANDORRA 1

andorra tuit 2

tuit andorra 3

TUIT ANDORRA 4

Aquest és el segon terratrèmol que es registra per la zona dels Pirineus, després del de 3,5 graus a la zona de Setcases. Protecció Civil va detallar que el moviment sísmic s'havia percebut en alguns municipis de la comarca i es va iniciar la fase de prealerta del pla especial d'emergències sísmiques de Catalunya (Sismicat). Malgrat que també va ser perceptible, no es van notificar danys causats pel sisme. Tant és així que el 112 no va rebre cap trucada d'emergència.

Els Pirineus

La zona dels Pirineus forma part d'una de les àrees sísmiques més actives de la Península Ibèrica. Hi ha dos territoris en què la perillositat sismica és notòria. Als Pirineus occidentals, el darrer terratrèmol impactant va ser el de l'any 1967 a Arette (França) amb una magnitud de 5,5. La zona sísmica dels Pirineus orientals té el centre a la Garrotxa, on es van produir terratrèmols molt greus durant el segle XV, que van destruir la zona entre Puigcerdà i Girona. Acutalment, l'activitat sísmica a Catalunya és lleu.

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Os de Civís