Un terratrèmol de magnitud 3,9 a l'escala de Richter s'ha percebut aquest diumenge a la nit a les comarques gironines. Segons ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l'epicentre del sisme està situat al mar Mediterrani, a un centenar de quilòmetres a l'est de la Costa Brava, i a uns cinc quilòmetres de profunditat. Tot i això, ara els experts hauran de confirmar aquestes dades, que són recollides per mecanismes automàtics.

No es té constància que la tremolor hagi provocat cap dany. L'alerta pel terratrèmol ha saltat a les 22.22 hores, segons el mateix Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). A les xarxes socials, però, sí que alguns ciutadans van notar aquest terratrèmol que es va registrar davant de la costa de la zona de Girona, tot i que en l’escala de “poc percebut” segons els reculls d’informació que ha fet l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). A Figueres, Llançà i Begur, segons s’ha recollit en diverses xarxes socials, s’ha pogut notar aquest terratrèmol que aquest diumenge al vespre s’ha notat a la zona nord del país. 

poc percebut
Imatge de l'ICGC amb marca d'on va ser percebut el terratrèmol d'aquest diumenge

Més terratrèmols a Catalunya

Tot i que no es notin i, encara menys, provoquin danys, Catalunya és una zona on es van reproduint sismes. Segons les dades recollides per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) s’han registrat els darrers dies dos terratrèmols a casa nostra, tot i que sense que el tremolor s’hagi notat.

El 2 d’agost d’aquest 2023 es va produir un terratrèmol de 2,2 a l’escala de Richter a l’Alt Urgell, a tocar d’Organyà. D’un nivell semblant, de 2,4 a la mateixa escala, el passat 15 d’agost es va registrar un terratrèmol al Pallars Sobirà, a tocar de Llavorsí. En els dos casos, sense gairebé notar-se.

Aquest terratrèmol registrat aquest diumenge és un dels més forts, segons l’escala de Richter, que s’han viscut a Catalunya els darrers anys. Si bé l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en té un de registrat de 4,3, aquest va ser ja en territori sota administració francesa -l’abril de 2023.

En canvi, hem de remuntar-nos a 2022 per trobar-ne un de 3,4 al Baix Ebre i un de 3,8 a l’Alt Urgell, el mateix any. L’any 2015, per exemple, a la mateixa zona que ara, se’n va registrar un de 4,3 a l’escala de Richter.