El planeta Terra arriba aquest dissabte, 22 d'agost, a la seva data de sobrecapacitat natural, és a dir, quan s'acaben tots els recursos naturals que la Terra és capaç de regenerar en el terme d'un any, segons explica WWF, que demana canvis profunds tant col·lectius com individuals en el sistema de producció i consum per aconseguir acabar amb aquesta "hipoteca" el 2050.

Així, la campanya Acord per la Naturalesa i les Persones de l'ONG insta a posar fre a la pèrdua d'espècies, la destrucció de l'hàbitat i a reduir l'empremta ecològica i insta als Governs a impulsar "noves polítiques" i que aprofitin els fons que s'invertiran en la reconstrucció econòmica per impulsar aprofitin els fons una transició verda justa i resilient.

El coordinador de conservació de WWF, Luis Suárez, ha explicat en declaracions a Europa Press que els plans hauran d'impulsar activitats que contribueixin a la descarbonització de l'economia, reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i fer front al canvi climàtic, però també canvis individuals.

alaska unsplash

Alaska / Unsplash

En concret, ha precisat que aquest 2020 el conegut com a 'Dia de la Sobrecapacitat de la Terra', és a dir el dia en què s'han consumit "tots els recursos naturals que el planeta és capaç de regenerar en un any" s'han ajornat fins al 22 d'agost, a conseqüència de la pandèmia del COVID-19, ja que en els últims anys la data era el 31 de juliol.

Això es deu, segons explica, "únicament" a la paralització de les activitats econòmiques el que ha suposat un "menor impacte" en alguns elements que són claus per prendre aquest mesurament com són la tala forestal o les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per la combustió de combustibles fòssils.

"La tendència és molt clara: Cada any consumim per sobre de la capacitat natural del planeta de generar i de recuperar-se. En aquests moments consumim l'equivalent en recursos a 1,6 planetes i només tenim un planeta", insisteix.

Espanya consumeix 2,5 planetes cada any

En aquest context, ha indicat que Espanya es manté en la mitjana de la Unió Europea, de manera que consumeix 2,5 plantes cada any, per la qual cosa insisteix en la importància de canviar el "model de producció i consum". A Espanya, la data va arribar el 27 de maig. Per això, subratlla que els fons que es destinin a la recuperació econòmica han "d'impulsar" mesures que apuntin activitat econòmica que garanteixi la sostenibilitat en l'explotació dels recursos.

No obstant això, afegeix que és "molt important" que cadascú, a nivell particular assumeixi que es poden canviar les coses i consumir "de manera diferent" per buscar la sostenibilitat en la vida diària. "Demanem a tots que se sumin a la nostra campanya de lluita pel planeta i contribuir a reduir l'empremta ecològica de la nostra vida", ha manifestat.

En aquesta línia, veu imprescindible prioritzar mesures que garanteixin la conservació de la biodiversitat i apostar pels sistemes alimentaris sostenibles i justos considera que els plans per a la reactivació econòmica a Espanya i Europa seran "determinants" per impulsar un model "molt més sostenible".

"Vivim en un planeta amb recursos limitats. Consumim per sobre de la capacitat de regeneració del nostre planeta. El nostre sistema alimentari és insostenible, malgastador i genera pobresa i desigualtat", denúncia WWF.

desertificació unsplash

Unsplash

El Dia de sobrecapacitat de la Terra és un càlcul complex, però amb un significat senzill ja que és la data en què s'esgoten els recursos que la Terra és capaç de produir en un any. "Aquest dia ens hipotequem i entrem en números vermells, consumint els recursos de més d'un planeta", afegeix.

Al seu informe, l'ONG denuncia també que des de 1970 la data no ha deixat d'avançar-se ja que si el 1997 el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra va ser a finals de setembre, el 2016 va ser la 8 d'agost, mentre el 2018 el dia assenyalat va ser l'1 d'agost i el 2019 la data es va avançar al 29 de juliol.

"No podem viure com si tinguéssim a la nostra disposició més d'un planeta. Estem vivint a costa dels recursos naturals de les futures generacions. Fins quan podrem continuar forçant els límits del planeta? En menys de vuit mesos hem utilitzat més recursos naturals dels que el planeta pot produir en dotze. Hem esgotat el pressupost ecològic de la Terra. Una 'hipoteca' que en algun moment ens demanarà comptes", adverteix l'ONG.

Finalment, destaca que encara és possible aturar la degradació de la Terra i apunta que si cada dia es pot retardar 4,5 dies a l'any, el 2050 es podrà tornar a viure dins dels límits del planeta.