"Amnistia", "lawfare", Mbappé, Jenni Hermoso o ChatGPT són algunes de les personalitats i termes més buscats a Google aquest 2023 des de l'Estat espanyol. Així ho ha informat la multinacional, que ha publicat aquest dilluns la llista de les paraules més recurrents que els usuaris han buscat al cercador més popular d'Internet. En el llistat, també hi apareixen les grans pel·lícules de l'any, com "Oppenheimer", "Barbie" o "As bestas", i cerques per conèixer el motiu de la guerra "entre Israel i Gaza", així com el perquè del canvi de nom de Twitter a X. 

 La classificació de Google divideix les cerques en diferents categories, entre les quals hi ha les notícies que més han interessat als internautes. El ChatGPT s'ha col·locat en primera posició com la paraula més buscada aquest 2023 en aquest sentit, seguida de les eleccions, la copa mundial femenina de futbol, Luis Rubiales, Israel, María Teresa Campos, Shakira, Mbappe, Mattew Perry, i Marta Chávarri. Pel que fa als esportistes, el que més cerques ha acumulat és Mbappe. Jenni Hermoso, Olga Carmona, Sergio Ramos, Salma Paralluelo, Alexia Putellas, Bellingham, Nano Mesa, Joselu i Lamine Yamal també han estat els altres grans protagonistes del 2023, segons Google. 

En el cas dels programes i sèries de televisió, "La isla de las tentacions" encapçala el rànquing, segons les dades facilitades per Google. La segueixen de ben a prop "El cuerpo en llamas", "The Last Of Us", "Supervivientes", "Machos Alfa", "Grand Prix", "La promesa", "One Piece", "Mask Singer" i "Gran Hermano VIP". Entre els 10 termes més recurrents relacionats amb cinema figuren "Oppenheimer", "Barbie", "As bestas", " Avatar 2", "Fast and Furious", "Titanic", "Megalodón 2", "Culpa mía", "Guardians de la Galàxia 3" i "Los asesinos de la luna".

La classificació musical de Google la lidera Shakira, que sens dubte ha estat una de les grans protagonistes aquest 2023. María Jiménez, Tina Turner, Carmen Sevilla, Sinead O'Connor, Blanca Paloma, Loreen, Amara, Bruce Springsteen i Íñigo Quintero completen la llista.

Les cerques de "per què", "com" i "què és" a Google aquest 2023

A banda dels termes, Google també ha fet una classificació de la demanda d'informació per conèixer el "per què" d'una qüestió. En un any marcat pel conflicte entre Israel i Hamàs, la principal cerca ha estat el motiu de la guerra "entre Israel i Gaza". També s'ha buscat per què es regalen flors grogues el 21 de setembre, per què Twitter es diu X, per què s'han avançat les eleccions generals, el motiu de cancel·lar Sálvame, així com qüestions més quotidianes: per què no plou, per què no em baixa la regla, per què suo tant o per què es fa el Ramadà.

Pel que fa a les cerques vinculades a "com", l'encapçala la pregunta "com van les eleccions", seguida de "com saber si m'ha tocat mesa electoral" i "com votar per correu", després d'un any convuls amb diverses convocatòries electorals. "Com sol·licitar l'ajuda de 200 euros"; "com saber on he de votar"; "com es vota"; "com comprar Lletres del Tresor"; "com saber si m'han concebut l'ajuda de 200 euros"; "com es diu la novia de Piqué" són altres de les cerques estrelles aquest 2023.

Finalment, a l'hora d'introduir termes per conèixer "què és", els més teclejats al cercador durant els últims mesos han estat amnistia, lawfare, botulisme, Hamàs, sinestèsia, tinya, la Kings League, kibutz, sibo i gestació subrogada, segons ha informat la multinacional tecnològica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!