La tercera missió espacial catalana s'enlairarà aquest abril, tal com ha anunciat aquest dilluns la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost. Així es diu: Minairó, un dels noms que ja es va proposar fa gairebé un any. L'enlairament del nanosatèl·lit desenvolupat per Sateliot tindrà lloc uns quatre mesos després que entrés en òrbita el segon nanosatèl·lit català, el Menut — que va alçar el vol a principis de gener. De fet, ja s'ha complit el segon any de l'Enxaneta. Ara, la missió Minairó serà llançada des de Florida (Estats Units) amb un coet Falcon9 de l'empresa nord-americana SpaceX (d'Elon Musk) i permetrà desplegar un laboratori en òrbita en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya.

El nom Minairó, escollit en col·laboració amb el programa informatiu infantil InfoK, fa referència a un ésser fantàstic en forma de follet diminut que és el protagonista d'una llegenda tradicional del Pallars i el Pirineu. Ara també serà el nom d'una nova missió catalana, que pretén desplegar un "laboratori en òrbita" i servirà per millorar la connectivitat 5G. A més, Tost ha avançat que un quart satèl·lit es licitarà durant aquest 2023 i tindrà com a missió l'observació de la Terra. També ha afirmat que estan obtenint resultats del Menut que "fan pensar que acabarà sent tot un èxit".

Secretaria Politiques Digitals, Gina Tost, presentacio missio espacial catalana Minairo / Europa Press
La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, a la presentació de la missió espacial catalana Minairó / Europa Press

Més detalls de la missió 'Minairó'

La missió es portarà a terme al costat de la Fundació i2CAT, entitat que gestiona la missió i que ha licitat el servei; i Sateliot, empresa que desenvoluparà el satèl·lit. Uns serveis que "tenen un valor de 650.000 euros", segons la secretària de Polítiques Digitals. La fundació desenvoluparà i gestionarà el laboratori en òrbita, alhora que treballarà per validar casos d'ús com la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i la gestió d'infraestructures.

El director de tecnologia i innovació de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola, ha assegurat que la missió permetrà "estar en una situació líder en el que és la validació de tecnologia i serveis orientats a tecnologies 5G NB-IoT". El director executiu de Sateliot, Jaume Sanpera, ha destacat que el satèl·lit és el "primer" que es llançarà sota l'estàndard 5G i permetrà connectar dispositius econòmics estàndard en tot el món. Això suposarà un "canvi disruptiu" perquè al món de les telecomunicacions satel·litals es podrà començar a treballar amb dispositius estàndard, cosa que fins ara no era possible.