L'origen del conflicte entre clans que ha obligat a marxar de la Mina i Sant Roc entre 300 i 500 persones és l'assassinat el 23 de gener d'un jove del clan dels Baltasares per part d'uns altres joves del clan rival, els Peludos.

Poques hores després del crim, els Baltasares organitzen la revenja i van cap a les cases dels Peludos per cremar els pisos on viuen. Però no els troben. L'èxode d'entre 300 i 500 persones per por a represàlies provoca una situació extrema al barri. La llei gitana és implacable. El desterrament del clan proper als assassins no està escrit, però és automàtic. I així va ser el 23 de gener a la Mina i a Sant Roc, entre les famílies més properes als assassins. 

Cronologia d'un crim

La matinada del 23 de gener, un assassinat, aparentment fortuït a partir d'una discussió a les portes del bar Nirvana del Port Olímpic de Barcelona desencadena el conflicte entre clans de la Mina. Un jove, de 28 anys i dels Baltasares mor dessagnat quan li claven una ampolla de vidre trencada. Els presumptes assassins, eren del clan rival dels Peludos.

La policia reforça la vigilància a Santa Coloma de Gramenet, on vivia la víctima, i al barri de la Mina, per on es movia habitualment. 

El 28 de gener es deté un primer sospitós vinculat amb l'assassinat. El troben a Bilbao, el deté l'Ertzaintza i el jutge decreta presó provisional. 

El 5 de març la policia deté un segon implicat en l'assassinat. L'arrest es fa a Màlaga després de la identificació d'un sospitós per part dels Mossos d'Esquadra.

La policia encara busca un tercer assassí. Ja l'ha identificat i ha emès una ordre de cerca.

El paper de les institucions

Tres setmanes més tard del crim, i amb una situació tensa al barri de la Mina amb Mossos d'Esquadra desplegats nit i dia, mediadors intentant rebaixar la tensió i desconfiança a les places i porteries, la Generalitat mou fitxa. 

Convoca una taula per abordar la situació. Cita els ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, i quatre departaments del Govern: Treball, Afers Socials i Família; Ensenyament; Governació, Administracions Públiques i Habitatge; i d'Interior. L'objectiu és restablir la normalitat al barri, entre els clans i als municipis que han rebut l'èxode. 

La taula de coordinació es crea amb la intenció de recollir les dades sobre l’impacte de la situació entre les famílies, amb especial atenció a l’afectació entre els infants i la gent gran, i amb la intenció d’impulsar diverses actuacions. De la metodologia que se seguirà i de les actuacions, no en transcendeix res. Només la idea de fer una mena de llista blanca per poder reubicar els gitanos en habitatges socials.

El supermercat de la droga

La Mina és el supermercat de la droga de Barcelona i rodalia.

Entre els últims grans dispositius dels Mossos d'Esquadra hi ha el del 23 de novembre del 2015, amb 1.300 agents en 15 municipis de Catalunya. La macrobatuda acaba amb 83 detinguts i més de 70 escorcolls. El dispositiu arrenca d’una investigació de finals del 2014, l’objectiu de la qual era desmantellar els principals punts de distribució d’heroïna i de cocaïna que estaven instal·lats en pisos ocupats de la Mina i del barri del Besòs de Barcelona.

I la competència entre clans, també surt d'aquí. Quina família es queda la millor part del mercat? La revenja d'aquests dies amb els Baltasares assetjant les altres famílies, s'aprofita per quedar-se gran part del mercat de la droga atemorint la competència. Un mercat que fins ara controlaven els Peludos, clan del qual formen part els assassins.

La solució passa per un "acord mercantil". Un acord que reparteixi el mercat de la droga entre clans.