Una inesperada situació de tensió s'ha creat entre França i el Regne Unit, fins al punt que Londres ha cridat a consultes l'ambaixador francès. 

El govern francès considera que el Regne Unit no està concedint les llicències de pesca que estipula l'acord del Brexit i ha avançat que començarà a aplicar fortes sancions a partir del dia 2 de novembre si no s'arriba abans a un acord.

La detenció d'un pesquer britànic en aigües franceses per diverses infraccions ha tensat encara més les relacions, i Londres ho ha considerat un fet molt greu. La policia marítima francesa va capturar el vaixell d'arrossegament britànic ahir dijous perquè navegava per les seves aigües territorials sense llicència. El govern del Regne Unit creu en canvi que França ha infringit la llei internacional amb la mesura i la qualifica d'"injustificada".

Tot s'ha complicat encara més perquè el ministre francès d'Afers de la UE, Clément Beaune, ha defensat la captura del vaixell i ha advertit amb una acció unilateral francesa per les llicències de pesca. "Ara hem de parlar el llenguatge de la força, perquè sembla que això és l'únic que entén aquest govern britànic", va deixar anar. 

Les paraules de Beaune han molestat el govern britànic, que no ha dubtat a cridar a consultes l'ambaixador francès.  La ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, ha informat que ha donat instruccions per convocar l'ambaixadora francesa, Catherine Colonna, perquè expliqui les "decebedores i desproporcionades amenaces" de París per la disputa pesquera.

Liz Tuss

Segons informa el britànic The Guardian, dos vaixells patrullers de la Royal Navy s'han posat en un estat d'"alta preparació" per fer front als possibles bloquejos de ports de les illes del canal de la Mànega per part de vaixells pesquers francesos.

Irlanda del Nord

 

La disputa pesquera amb França se suma al desacord que manté el Regne Unit amb la Unió Europea al voltant del compliment del protocol per a Irlanda del Nord, que es va estipular com a part de l'acord del Brexit.

Londres ha amenaçat de deixar d'aplicar parts d'aquest protocol de manera unilateral si Brussel·les no s'avé a rebaixar els controls duaners que van entrar en vigor l'1 de gener -malgrat que la majoria encara no s'han arribat a aplicar- i es redueix paper dels tribunals europeus per dirimir disputes a Irlanda del Nord.