Un grup d'arqueòlegs ha fet una sorprenent troballa a Baviera: una espasa de bronze de fa 3.000 anys... que encara brilla! I és que l'arma està tan ben conservada que ha deixat bocabadada l'Oficina Estatal per a la Preservació de Monuments de Baviera (BLfD, en alemany), que aquesta setmana ha emès un comunicat per anunciar el descobriment de l'arma —trobada la setmana passada en un jaciment arqueològic de Nordlingen. Fa uns mesos ja es van trobar 24 estàtues de bronze de fa 2.000 anys en perfecte estat a Itàlia: de l'època romana, retrocedim mil anys fins a l'edat del bronze. 

🟡 "Homo naledi": l'espècie que enterrava els morts fa 300.000 anys i que altera l'evolució humana

Es tracta d'una espasa sencera, en perfecte estat i amb una empunyadura octogonal fabricada en bronze, que ha estat desenterrada com a part d'un aixovar funerari datat provisionalment a finals del segle XIV abans de Crist. És a dir, l'edat del bronze mitjà (del 1500 aC al 1200 aC). A l'enterrament hi havia les restes de tres persones sepultades amb tot un seguit d'objectes de bronze: un home, una dona i un adolescent, el vincle entre els quals encara no està clar.

Espasa bronze, Baviera / BLfD
L'empunyadura de l'espasa de bronze trobada a Baviera / BLfD

Una arma real... i rara

Sobre l'arma, la BLfD aclareix que la fabricació d'espases octogonals és complexa perquè l'empunyadura es fon sobre la fulla. Per la seva banda, la decoració és mitjançant una marqueteria i punxons. Si bé hi ha dos reblons reals, un altre parell de reblons només està implícit. Tanmateix, cal suposar que l'arma era real: el centre de gravetat en la part davantera de la fulla indica que estava equilibrada predominantment per acoltellar.

Espasa bronze, Baviera / BLfD
L'espasa de bronze, com a part de l'aixovar funerari / BLfD

El cap de la BLfD, Mathias Pfeil, ha explicat que "l'espasa i l'enterrament encara han de ser examinats perquè els arqueòlegs puguin classificar la troballa amb més precisió". "Però una troballa com aquesta és molt rara", ha admès. I és que els descobriments d'espases d'aquest període són escassos i procedeixen de túmuls funeraris que es van obrir deliberadament en el segle XIX o han aparegut com a troballes individuals, presumiblement de sacrifici. Així doncs, tampoc no queda clara la procedència de l'arma. Podria ser de la mateixa Baviera, del nord d'Alemanya, de Dinamarca o el producte "d'artesans itinerants".

Restes Baviera, espasa bronze
Les restes humanes trobades amb l'espasa de bronze / BLfD

 

Imatge principal: l'espasa de bronze de fa 3.000 anys trobada a Baviera... que encara brilla! / BLfD