Cop de la justícia britànica a la jutgessa de les Nacions Unides, Lydia Mugambe, que ha estat condemnada a sis anys i quatre mesos de presó per forçar una jove ugandesa a treballar a casa seva en condicions d'esclavatge al Regne Unit. Mugambe, d'origen ugandès, és una prestigiosa advocada i magistrada que durant anys va ocupar diversos càrrecs en l'àmbit internacional, fins i tot, entre ells a les Nacions Unides en representació del seu país. Ara, una cort del comtat d'Oxford ha dictat sentència després que el passat 13 de març es considerés que Mugambe era culpable de tenir a la seva casa una noia d'Uganda a qui feia treballar de serventa i mainadera sense pagar-li cap salari per les seves tasques. Durant el procés, la Fiscalia va afirmar que Mugambe, de 50 anys i que estudiava un doctorat a la Universitat d'Oxford "es va aprofitar del seu estatus" respecte a la víctima, obligant-la a treballar de forma gratuïta en condicions d'esclavitud. 

Infracció de la llei i intimidació

La jutgessa de l'ONU, Lydia Mugambe és considerada culpable de "conspirar per facilitar una infracció de la llei d'immigració; possibilitar el viatge de la víctima amb vista a l'explotació; obligar una persona a treballar i conspirar per intimidar a un testimoni". La Fiscalia va exposar durant el judici que l'advocada "es va aprofitar de la falta de comprensió de la jove sobre el seu dret a una ocupació pagada i la va enganyar amb el propòsit que vingués al Regne Unit", un moviment que va aconseguir en col·laboració amb el vicecomissionat ugandès, John Leonard Mugerwa.

El jutge David Foxton, en anunciar la fallada, ha lamentat que es tracta "d'un cas molt trist", on l'acusada, malgrat haver treballat en la defensa dels drets humans, "no va demostrar cap remordiment" pels seus actes i fins i tot va tractar de culpar a la jove, que no pot ser identificada per motius legals. L'acusació ha apuntat que la intenció de Mugambe era "aconseguir que algú li fes la vida més fàcil al menor cost possible". Per la seva banda, en una declaració llegida davant el tribunal, la fiscal, Caroline Haughey, ha afirmat que la víctima viu "en un estat de gairebé constant terror" a conseqüència de la influència que Mugambe té a Ruanda, i creu que no podrà tornar al seu país per temor a represàlies. Mentre que Mugambe, ha negat que obligués la jove a treballar i ha assegurat que sempre la va tractar "amb afecte, cura i paciència". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!