La Fepol considera una "represàlia del govern central com a resposta a la convocatòria del referèndum" del pròxim 1 d'octubre el veto per contractar 500 nous mossos d'esquadra, una promoció que està pendent de fa anys.

Tots els sindicats són del mateix parer i denuncien la utilització de la seguretat pública en el que hauria de ser un debat estrictament polític.

En un comunicat, també qualifica aquesta mesura com una "provocació conscient i un acte maldestre i d'absoluta irresponsabilitat política" del govern espanyol. En aquest sentit, avisa que la conseqüència serà un "greuge per a la seguretat pública i per a tots els ciutadans de Catalunya" i ha recordat que continua activat el nivell d'alerta terrorista 4, una circumstància que "fa més necessària aquesta convocatòria per tal de protegir tota la ciutadania".

La Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya ha expressat la seva condemna "enèrgica" i la seva "preocupació per la instrumentalització" que asseguren que estan patint i alerten que des del 2011 no s'ha fet cap convocatòria pública de noves places al cos. "Això vol dir que el dèficit d'efectius se supleix amb sobre esforç i professionalitat dels efectius que hi treballen", subratlla Fepol en un comunicat.

Des del SPC, David Miquel, subratlla que "una vegada més, per temes polítics qui es veu perjudicat és el cos policial". La manca d'efectius i la necessitat de cobrar-la està justificada i destaca que "ha costat molts anys que es reconegui la manca d'efectius i amb 50 agents no n'hi ha prou". Miquel alerta que "les picabaralles polítiques acaben afectant els ciutadans".

L'USPAC demana directament "prou de polititzar i utilitzar el cos com una eina política". I posen l'accent en la necessitat de deixar de "jugar amb la seguretat dels ciutadans i de posar en greu risc el nostre país, Catalunya". El sindicat argumenta en el seu comunicat la necessitat dels 500 agents en diversos punts entre els quals hi ha el nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista i el dèficit de 1.500 agents. 

Toni Castejón del SME qualifica d'"esperpèntica" i "inadmissible" la mesura de l'Estat espanyol. Com la resta de sindicats diu que la promoció és del tot necessària i recorda que els Mossos d'Esquadra estan "treballant amb plenes competències" en el territori català.