El síndic de greuges, Rafael Ribó, denuncia que no s'ha creat el servei d'antenció a les víctimes d'abusos sexuals que preveu la llei i alerta que només es detecten el 15% dels casos. En el seu últim informe recull que és "un fenomen que es manté sovint ocult i que presenta enormes dificultats per ser detectat". 

Segons els atestats policials, l'any 2015, 644 infants i adolescents van ser víctimes d'algun tipus d'abús o agressió sexual. 39 d'aquests casos han tingut lloc en centres educatius: 30 en escoles; 7, en instituts, i 12, en centres de menors.

El síndic constata la manca de formació i suport institucional als professionals i proposa potenciar la informació als infants i adolescents respecte del dret a ser escoltats. També recomana que el protocol contra abusos sexuals sigui obligatori a tots els centres educatius públics i privats.

Rafael Ribó insta que es promogui la realització d'estudis d'investigació per conèixer la realitat del maltractament infantil i específicament de l'abús sexual. Perquè el síndic considera que "a Catalunya no hi ha un coneixement prou precís sobre la prevalença real de l'abús sexual infantil, perquè la recerca feta en aquesta matèria és escassa i les previsions de la llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, en aquest àmbit no s'han fet efectives".

Diagnosi complexa

L'abús sexual crònic representa un percentatge molt elevat, atès que la majoria de maltractaments es produeixen en l'àmbit familiar i de forma mantinguda en el temps. Aquesta forma d'abús sexual infantil presenta una gran dificultat per al diagnòstic.

Actualment, segons la informació de què disposa el síndic, a Catalunya hi ha dues unitats multidisciplinàries de diagnòstic d'abús sexual, la Unitat Funcional d'Abusos a Menors de l'Hospital de Sant Joan de Déu, i la Unitat de Pediatria Social de l'Hospital de l'Hospital Germans Trias i Pujol – Can Ruti. La intervenció d'aquestes dues unitats hospitalàries se centra principalment a dur a terme un diagnòstic multidisciplinari en les situacions de presumpte abús i en el tractament inicial dels infants que l'han patit, però no ofereixen tractament de llarga durada.

Actualment no hi ha cap servei de la xarxa pública especialitzat per al tractament dels infants i adolescents que han patit abús sexual. Per això insta a la Generalitat a crear un servei d'atenció especialitzada adreçat a infants i adolescents víctimes d'haver-ho patit.

Desprotecció

L'Informe del síndic alerta que els protocols de maltractaments encara no són prou coneguts entre els professionals perquè no se n'ha fet una difusió suficient. El nou protocol de maltractament aplicable a centres educatius restringeix el seu àmbit d'aplicació a "tots els centres públics i privats sostinguts amb fons públics que conformen el servei d’educació de Catalunya on s’escolaritzin alumnes menors d’edat".

Amb aquesta nova redacció s'exclouen tots els centres educatius de titularitat privada que no estan sostinguts amb fons públics. A parer del síndic, atorgar un tractament diferenciat en l'aplicació del protocol de maltractament en funció del seu finançament no té justificació des de la perspectiva de drets dels infants i comporta un tracte discriminatori i una desprotecció envers aquest alumnat, i també diferències en les obligacions de la comunitat educativa i en les garanties a les famílies.

Ribó recomana també establir un reglament de funcionament dels centres de la direcció general Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i els que no hi estan inclosos.