L'Ajuntament de Sevilla, amb l'alcalde 'popular' José Luis Sanz al capdavant, vol tancar l'emblemàtica plaça d'España, un dels indrets més coneguts i visitats de la capital andalusa, i cobrar entrada als turistes per poder entrar al recinte. La mesura forma part d'un pla de conservació i manteniment del conjunt monumental, obra de l'arquitecte Aníbal González per l'Exposició Iberoamericana de 1929, que el consistori sevillà ha plantejat al govern de l'Estat. Els empadronats a Sevilla i els nascuts a la província, però, estarien exempts de pagar l'entrada a la plaça. Sanz ha defensat aquest diumenge la proposta per tal de "finançar la seva conservació" i "mantenir un servei de vigilància les 24 hores" del dia. En la plaça d'España hi ha també oficines i serveis administratius dels quals fan ús els ciutadans. Per a aquests, l'Ajuntament assegura que l'accés estaria garantit, així com també podran entrar en l'espai els cotxes de cavalls.

L'Ajuntament, titular de l'espai de la plaça comprès entre els bancs de les províncies i la balustrada, proposa crear un itinerari turístic-cultural per l'interior de la plaça d'España subjecte a "una tarifa no dissuasiva sustentada en un estudi comparatiu" que, al seu judici, "tindria gran acceptació i una significativa capacitat per a generar ingressos". Aquests ingressos es repartirien entre l'Estat i l'Ajuntament en un 25% i un 75%, respectivament. Pel que fa a l'Estat, la proposta l'ha de valorar la Direcció General de Patrimoni, que depèn del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques de María Jesús Montero.

Gratuït pels sevillans

El govern del 'popular' José Luis Sanz aposta per una implantació per fases. A més de l'explotació de l'espai obert, el projecte preveu donar ús a les parts de l'edificació que no ho tenen actualment o tan sols esporàdic. En aquest últim punt, el pla del Consistori proposa crear dos nous espais de divulgació dedicats a l'Exposició de 1929. A més, amb el cobrament d'una entrada als visitants, l'Ajuntament vol obrir una escola de "restauració permanent de la plaça d'España". En declaracions als mitjans, José Luis Sanz ha apuntat que s'està "projectant tancar la plaça d'España i cobrar als turistes per a finançar la seva conservació i garantir la seva seguretat". "Per descomptat, el monument continuarà sent de lliure accés i gratis per a tots els sevillans", ha aclarit el batlle andalús.

El PSOE local, en contra

Per la seva part i en resposta a la proposta, el portaveu del grup municipal socialista, Antonio Muñoz, ha expressat aquest diumenge el seu "rotund rebuig" a la "privatització permanent" de la plaça d'España i ha considerat que la solució "més idònia" per a incrementar els recursos municipals destinats a la conservació del patrimoni és la "implantació de la taxa turística, a la qual s'oposa José Luis Sanz, i no un forrellat sota pagament a l'espai públic de la plaça d'España". El PSOE calcula que, amb una taxa turística d'un euro, s'aconseguirien fons extres a Sevilla d'uns sis milions d'euros anuals.

"Aquest forrellat —ha continuat Muñoz en un comunicat-— és furtar no sols l'espai públic al conjunt de la ciutadania, sinó contradir l'esperit amb el qual va ser concebut per l'arquitecte Anníbal González per a l'Exposició Iberoamericana del 29. A ningú se li ocorreria tancar la plaça de Sant Marc de Venècia, la plaça Major de Madrid o Salamanca o la plaça de la Corredissa de Còrdova, per posar només alguns exemples de ciutats amb gran afluència turística. Són grans espais públics de convivència".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!