La setmana negra de Rodalies ha acabat amb imatges surrealistes, com les del desallotjament d'unes 900 persones atrapades en un tren aturat —que han estat àmpliament difoses a les xarxes socials—. Tot va començar dilluns, quan la manca de tensió a les catenàries va obligar a tallar la circulació a l'entrada de l'estació de Sant Vicenç de Calders arribant per Cunit... quan només havien passat dues hores des de la represa del servei, després de gairebé mig any d'obres al túnel de Roda de Berà. Des d'aleshores, problemes i més problemes cada dia. I aquest divendres no ha estat diferent, amb una avaria en el subministrament elèctric entre Bellvitge i el Prat de Llobregat, que ha obligat els passatgers a saltar a la via després de més d'una hora tancats al comboi, cosa que ha provocat una nova jornada de caos a les línies Barcelona-Tarragona.
@govern @elsmatins @VilaWeb desprès de gairebé una hora tancats al tren, ens fan sortir caminant per la via amb l’ajuda de @bomberscat i @mossos i serveis d’@emergenciescat pic.twitter.com/mHOhkXom3U
— Maria Casadevall (@mcasade8) March 7, 2025
En definitiva, una setmana marcada pels problemes constants... i un llarg silenci del ministre de Transports, Óscar Puente. Sobre el desgavell d'aquests primers dies de març, n'ha parlat la consellera de Territori, Sílvia Paneque; el president de la Generalitat, Salvador Illa —durament criticat pel líder de Junts, Carles Puigdemont—, i també el director de Rodalies, Antonio Carmona. Però ni una paraula de Puente en cap dels cinc dies, com a mínim fins a aquest divendres a la tarda. Només dilluns, a les sis de la tarda, va fer una piulada per celebrar que "Roda de Barà ja en funcionament". Ni és Roda de Barà (és Roda de Berà) ni estava del tot en funcionament, ja que a aquella hora ja s'havien produït els primers problemes. Tant Junts com ERC han registrat peticions de compareixença al Congrés dels Diputats i al Senat perquè el ministre de Transports doni explicacions sobre el caos, tot i que Puente ha negat sovint que el govern espanyol hagi abandonat Rodalies.
Roda de Bará ya en funcionamiento. https://t.co/WG0j3VgxHw pic.twitter.com/TKN8BYmqRh
— Oscar Puente (@oscar_puente_) March 3, 2025
900 persones atrapades en un tren
Aquest divendres a la tarda encara s'espera que torni la normalitat al servei. Segons l'última informació de Rodalies, a les dues del migdia, els trens circulaven fora del seu horari, amb demores que podien superar els 30 minuts. Els problemes han començat al matí, quan una avaria elèctrica a l'estació de Bellvitge-Gornal (a l'Hospitalet de Llobregat) ha deixat un tren atrapat a la via afectada i ha obligat la resta de combois a circular per una sola via fins a Gavà (el Baix Llobregat). Hi havia 900 passatgers a dins, que hi han romàs una hora, fins que la circulació s'ha tallat del tot per tal d'evacuar-los. Alguns dels usuaris han relatat moments d'angoixa, ja que hi havia persones a qui els faltava l'aire i d'altres que han obert les portes per posar-se a caminar per la via, malgrat el risc que això comporta. El resultat? Imatges surrealistes de cues de gent caminant per poder arribar a l'estació, a 800 metres.
Sois una verguenza, personas en las vias por ordenes de los mossos porque vuestra gestion es pesima @rod2sudcat @rodalies @Adif_es @324cat @A3Noticias @telecincoes @som3cat @elsmatins pic.twitter.com/X0HdBH8ecn
— JCF (@JCF3904) March 7, 2025
Com ja hem dit, la situació ha derivat en el col·lapse de les línies Barcelona-Tarragona. Primer, amb la circulació per una sola via; després, la circulació s'ha arribat a interrompre entre l'estació de Sants i el Prat de Llobregat per poder evacuar amb seguretat els viatgers atrapats. Els combois de les línies R2 Sud i R2 Nord han reprès el pas circulant per via única, després d'una incidència que també ha provocat retards que podien superar l'hora a les línies R14, R15, R16 i R17. En el cas de l'R11, les demores han arribat a superar els 30 minuts. A més, la incidència de la catenària a prop de Bellvitge-Gornal ha provocat afectacions puntuals a l'R4 i l'R8. La situació ha desencadenat la indignació ciutadana, així com una tempesta política —mentre es discuteix el traspàs de Rodalies i els treballadors tant de Renfe com d'Adif volen fer vaga.
Determinar les causes de la incidència
Pel que fa a la incidència, els periodistes han preguntat al director de Rodalies si ha estat un boicot i ell ha respost que es tracta d'una incidència tècnica "les causes de la qual s'ha de determinar". És a dir, que s'analitzaran els fets "i es podrà determinar per què ha passat o ha deixat de passar". En qualsevol cas, ha reconegut "la falta d'inversió molt important" a Catalunya entre el 2012 i el 2018.
EL QUE ESTÀ PASSANT AQUESTA SETMANA ÉS VERGONYÓS! ❌
— Dignitat a les vies (@dignitatavies) March 7, 2025
Des de @dignitatavies estem organitzant mobilitzacions i us necessitem! ✊🔥 Com més siguem, més força tindrem. El tsunami d’incidències ens ha portat al límit i ara hem de marcar les regles!#CorredorSud @rodalies pic.twitter.com/IMsXwetSYF
El resum és que ha estat una setmana desastrosa al servei. Després dels esmentats problemes de dilluns, dimarts també hi va haver problemes: al migdia, circulació interrompuda entre Sant Vicenç de Calders i Cunit per "una falta de tensió a la catenària"; al capvespre, una nova "incidència" a les instal·lacions entre Torredembarra i Sant Vicenç de Calders. Dimecres, sant tornem-hi: al matí, una avaria va afectar els sistemes de senyalització de Torredembarra; a la tarda, una "incidència a la infraestructura". Retards, retards i més retards, que també van continuar dijous: "congestió ferroviària" sense megafonia ni pantalles. I, aquest divendres, el colofó, mentre els usuaris pateixen per si durant el cap de setmana o dilluns vinent, quan tornin a treballar, la situació serà igual o més caòtica.