La sequera actual que afecta les conques internes de l'est de Catalunya és la més greu dels darrers 200 anys a l'àrea de Barcelona. Així ho revela l'Institut de Recerca de l'Aigua de la Universitat de Barcelona (UB), gràcies a les dades recollides pel catedràtic de la Facultat de Geografia i Història de la UB i membre de l'Institut, Javier Martín Vide. La investigació ha comparat la pluviometria dels 3 darrers anys de Barcelona amb la sèrie d'anomalies de precipitació acumulada anual del Servei Meteorològic de Catalunya. La conclusió és que per trobar 3 anys seguits amb unes dades de pluja similars a les actuals o més baixes, s'hauria de retrocedir fins a l'inici dels anys vint del segle XIX.

Situació excepcional

Javier Martín ha qualificat la situació "d'excepcional" i ha dit que "es tracta no només d’una sequera pluviomètrica i hidrològica, sinó també agrícola i ecològica, pels efectes negatius en l’agricultura i els ecosistemes, i socioeconòmica, amb afectacions a la major part dels sectors econòmics". A banda, ha analitzat estadísticament la sèrie pluviomètrica anual completa de l'Observatori Fabra de Barcelona (1914-2023), que pertany a la Reial Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona. Les dades indiquen que els tres anys amb menys aigua de tota la sèrie (110 anys) són el 2021, 2022 i 2023, amb poc més del 50% de mitjana. "Aquest fet té una probabilitat d’ocurrència ínfima" i ha indicat que "som davant d'una situació absolutament excepcional". Martín també ha destacat que el nivell d'aigua als 9 embassaments de les conques internes de Catalunya ha caigut per sota del 15%, el que suposa el menor percentatge d'aigua embassada de tota Espanya. 

Amb els ulls posats al futur pròxim, el catedràtic ha lamentat que les prediccions tant de precipitacions com de temperatura no mostren, des d'ara fins a avançada la primavera, pluges clarament superiors a les normals, mentre que la temperatura mitjana continuarà sent superior al que s'esperaria en aquesta època. 

Reducció de la pressió de l'aigua

Precisament, en el context de sequera actual que viu Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha anunciat que començarà a reduir la pressió de subministrament de l'aigua en 7 municipis on se supera el llindar diari estipulat. En concret, els municipis afectats seran Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Tiana. L'objectiu de la mesura és baixar la dotació al màxim amb la finalitat d'allargar els recursos tant com sigui possible per si la situació no millora a mitjà termini. L'AMB ha defensat que amb un consum com l'actual les afectacions no han de ser destacables.

D'altra banda, l'AMB enviarà en les pròximes setmanes una carta als 24.000 abonats domèstics que superen els 200 litres per habitant i dia estipulats per demanar-los un consum responsable. Representen l'1,5% del total d'abonats de l'àrea. Se'ls recorda també que hi ha un seguit d'accions prohibides com omplir piscines, regar jardins particulars i rentar vehicles. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!