El president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha constituït aquest dissabte el Comitè Científic de l'Covid-19 que comptarà amb la presència de el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i sis científics, tot i que aquest grup es podrà ampliar amb experts nacionals i internacionals, segons ha informat Moncloa. Entre els experts hi ha  Antoni Trilla, epidemiòleg i cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Aquest primera reunió de Comitè s'ha produït de manera telemàtica i no es descarta la incorporació d'experts en diferents camps de la medicina i la ciència en la lluita contra el coronavirus. La Comissió Europea va crear el 17 de març passat aquest mateix òrgan per assessorar la Unió Europea sobre la pandèmia i en l'adopció de mesures per lluitar contra el coronavirus.

Els 6 científics

El comitè estarà format per Antoni Trilla García, cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona; Hermelinda Vanaclocha Lluna, sotsdirectora general d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental de la Generalitat Valenciana; Maria Teresa MorenoCasbas, directora de la Unitat d'Investigació en Cures i Serveis de Salut (Investén-isciii) de l'Institut de Salut Carlos III; Agustí Portela Moreira, responsable de Laboratori Oficial de Control de Medicaments de Productes Biològics (vacunes i hemoderivats) de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS); Immaculada Cases Fletxa, viròloga de el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III; Javier Arranz, coordinador de Malalties Infeccioses de l'Institut de
Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i Miguel Hernán, professor de Bioestadística i Epidemiologia de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard.

Antoni Trilla García és catedràtic de Salut Pública de la Universitat de Barcelona, ​​és també degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, ​​professor d'Investigació de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i membre de la Junta de Govern de Col·legi
Oficial de Metges de Barcelona. 

Hermelinda Vanaclocha Lluna és metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública per la Universitat de València, ocupa el càrrec de secretària de l'
Institut Mèdic Valencià i forma part de el Grup d'Investigació Infecció i Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

Maria Teresa Moreno-Casbas compta amb un doctorat en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat Rei Joan Carles, ha desenvolupat la major part de la seva carrera a l'Institut de Salut Carlos III ia més dirigeix ​​el Centre Espanyol per les Cures de Salut Basats en l'Evidència (CECBE). És també responsable científica del grup de cures a la població fràgil i / o majors de l'Àrea de Fragilitat i Envelliment Saludable de el Centre d'Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBERES).

Agustí Portela Moreira és doctor en Ciències Biològiques (estudis sobre la replicació de virus grip) per la Universitat Autònoma de Madrid, va ser investigador en Virologia bàsica en diversos virus animals al Centre Nacional de Microbiologia i al Centre Nacional de Biologia Fonamental de l'Institut de Salut Carlos III. En l'AEMPS ha participat activament en l'avaluació clínica de vacunes humanes i és membre de l'Vaccines Working Party de la Agència Europea de l'Medicament (EMA) com a cap d'Àrea de Biotecnologia i Productes Biològics, al Departament de Medicaments d'Ús Humà de l'AEMPS.

Immaculada Cases Fletxa és doctora en Farmàcia i investigadora científica. Responsable de la Unitat de Virus Respiratoris i Grip i directora de Centre Nacional de Grip de l'OMS de Madrid. Actualment ocupa també el càrrec de secretària de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Virologia. Ha treballat en el diagnòstic i caracterització d'infeccions víriques i participa en diferents estudis en què s'impliquen els virus com a agents etiològics. És així mateix coautora de 152 articles d'investigació.

Miguel Hernán és metge i epidemiòleg. En l'actualitat, és professor de Bioestadística i Epidemiologia a l'Escola de Salut Pública de la Universitat T.C. Chan de Harvard. També és emprat especial de el Govern dels EUA com a assessor de Ciència de dades de l'Administració d'Aliments i Medicaments. Una de les seves tasques investigadores se centra en el disseny de anàlisi de bases de dades d'atenció mèdica, estudis epidemiològics i assaigs aleatoris. A més, és investigador principal de la Col·laboració VIHCAUSAL, un consorci multinacional d'estudis prospectius d'Europa i les Amèriques, on realitza investigacions d'efectivitat comparativa per al tractament de persones que viuen amb el VIH.