La plaga de paneroles que està afectant el Centre d'Urgències d'Assistència Primària (CUAP) de Santa Coloma de Gramenet ha provocat un gran enrenou. Després de fer-se pública la situació que s'està vivint en aquest centre hospitalari, l'ajuntament sosté que es va assabentar de la plaga el 6 d’abril i que “immediatament” va contactar amb l’Institut Català de la Salut (ICS) per eliminar les paneroles, a banda ha demanat, el Departament de Salut que prengui "les mesures necessàries" per controlar la plaga i "restablir un entorn laboral adequat". Malgrat la indignació per part dels treballadors del CUAP i de diferents formacions polítiques, Salut i l'ICS no tenen previst fumigar el CUAP per tal de posar fi a la plaga. La intenció és fer les mateixes accions que van funcionar el 2022, que ajuden a controlar la plaga, i que han fet durant la Setmana Santa i que al·leguen que han suposat "una reducció significativa de la plaga". 

Trampes per atrapar les paneroles

Tant per la plaga de 2022 com la de 2023, Salut ha fet una sèrie de mesures físiques, com la col·locació de trampes adhesives en diferents espais, el segellat de fustes, o millorar la instal·lació de sanejament o la retirada parcial o renovació del fals sostre, com la de tractaments químics col·locant un gel en diferents punts. Segons explica La Vanguardia, aquest dijous operaris d'una empresa de control de plagues va presentar-se al servei de radiologia, a la primera planta, que és l'espai on s'han trobat el volum més gran de paneroles per tornar a posar trampes adhesives. A banda, també van obrir els registres dels baixants per instal·lar verí, una substància que també van posar al clavegueram. Els treballadors asseguren que fa més d’un any i mig que conviuen amb aquesta situació, i afirmen que en un sol matí han arribat a matar 80 insectes, i per tant consideren que les mesures són molt conservadores. 

Salut ja va advertir als treballadors que les mesures tardaran a realitzar-se. I és que cal elaborar un projecte, que després ha de ser aprovat, per més tard licitar-lo, i finalment, adjudicar-lo. Els treballadors adverteixen que el principal problema és que hauran d'esperar un temps indefinit perquè es facin les actuacions, i per tant ja temen que no s'acabarà resolent el problema. Segons explica La Vanguardia, responsables de la Unitat de Salut Laboral del Barcelonès Nord de l'ICS han pogut parlar amb l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i els hi va assegurar que el consistori s'activava per saber les solucions que plantejava Salut a curt termini, mentre el projecte d'obres no es duu a terme. De moment, l’ajuntament ha manifestat que ha fet un tractament de desinfecció als carrers de l’entorn del CUAP i diu que el mantindrà periòdicament.