La vulcanòloga i professora de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB) Meritxell Aulinas ha afirmat que el risc d'erupció en un volcà a Catalunya, especialment a la zona de la Garrotxa, és molt improbable encara que és un risc "existent", no impossible.

En una entrevista amb Efe des de la Palma, on la vulcanòloga catalana està estudiant l'erupció del Cumbre Vieja, Aulinas ha explicat que "des del punt de vista de temps geològic, no es pot dir que el risc a la zona de la Garrotxa -la zona amb més volcans a Catalunya- sigui zero".

"Actius però dormits"

Això es deu al fet que la majoria d'experts assenyalen que han de passar uns 10.000 anys des de l'última erupció per qualificar un volcà de "extingit", un temps que en el cas de la zona d'Olot no s'ha complert i, per tant, només es consideren "actius però dormits".

"Hem de pensar que, geològicament parlant, 10.000 anys no són res en comparació dels 4.500 milions d'anys de l'origen de la Terra", ha justificat.

Encara que aquests volcans es considerin "actius", l'experta en vulcanologia ha remarcat que no s'ha de "crear alarmisme" perquè "a diferència del volcà de la Palma, a Olot hi ha hagut una erupció cada mil o desenes de milers d'anys". El cas de la Palma, segons ha relatat, és diferent perquè "l'última erupció va tenir lloc fa uns 50 anys, per tant el risc és molt més elevat en aquesta zona".

volcán la palma canarias turiastas EFE

Un grup de gent contempla el volcà de La Palma / EFE

Més d'un mes d'erupció a La Palma

El volcà de Cumbre Vieja porta ja més d'un mes en erupció, superant les àrees de terreny cobertes amb materials despresos d'altres erupcions històriques a les Canàries, i del com "no hi ha previsió de quan va a parar", ha explicat Aulinas. "Les erupcions volcàniques no es pot predir, encara que en el cas d'aquest volcà es va poder anticipar on es produiria gràcies a certs paràmetres", ha dit.

Un d'aquests indicadors va ser la deformació del terreny, que a La Palma va suposar un augment de la superfície de "més de 20 centímetres, la qual cosa mostra que el magma estava empenyent per sortir".

Un altre dels paràmetres clau per detectar una erupció són els gasos: "si hi ha una concentració més alta del normal, també vol dir que una és a punt de començar".

Segons exposa Aulinas, aquests indicadors també poden servir per saber quan una erupció arribarà a la seva fi, per exemple "si el terreny perd aquesta deformació que ha guanyat" encara que "ara com ara, a La Palma no sembla que això es vagi a frenar".

Un nou delta a La Palma?

A la conversa, Aulinas també ha parlat de l'"alarmisme" que es va crear amb el delta format per la lava acumulada al jaç oceànic, ja que es va assenyalar "un possible col·lapse de tot el delta i solament n'hi va haver-hi en la part més llunyana al mar" i, per tant, la de menys risc. La vulcanòloga ha explicat que no es pot descartar la creació d'un nou delta a La Palma perquè "hi ha noves bugades de lava". Així i tot, Aulinas ha destacat que "en principi, aquestes bugades es canalitzen seguint el camí de les antigues" i no tenen per què arribar al mar.

Segons l'experta, les colades tenen un gruix de 5 a 6 centímetres i fins i tot algunes arriben als 10 i "poden trigar mesos, si no algun any, a refredar-se". A més, a mesura que es refreden continuen "alliberant gasos" pel que ha de passar "encara més temps" abans de poder trepitjar-les.

La vulcanòloga ha recordat que "aquí també hi ha temes polítics perquè normalment tot el que són colades de lava passen a ser patrimoni de l'estat". La professora estava treballant en un projecte a la illa del Hierro i s'ha desplaçat fins a la Palma per aprofitar l'oportunitat científica de veure "fenòmens volcànics antics" i poder consolidar "els coneixements del passat". 

 

Foto principal: El volcà de La Palma / EFE