Els serveis d'emergències han activat els plans INFOCAT i PROCICAT tant per l'alt perill d'incendis durant la revetlla com per l'onada de calor que afecta el país per segon cop en només 15 dies. 

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen la possibilitat que se superi el llindar de temperatures extremes per aquesta època de l’any a molts punts de Catalunya. La superació de temperatures extremes afectarà principalment les comarques de l'interior de Catalunya i especialment Ponent. El pic de calor es produirà coincidint amb la revetlla de Sant Joan.

La calor, la humitat baixa i la vegetació seca fan pujar perillosament, també, el risc d'incendi. Per això els Agents Rurals alerten de llençar petards en zones amb vegetació i fan una crida a la prudència. Si es llencen coets, s’ha de fer sempre en direcció contrària a la zona forestal i que, tot i estar a més de 500 metres de zona forestal, és convenient evitar el llançament de coets i altres focs d’artifici prop de zones agrícoles amb conreu cereal, atesa la seva alta inflamabilitat.

Els bombers s'han reforçat amb 170 efectius més i els Mossos trauran al carrer 3.500 agents que, entre altres tasques, faran 71 controls d'alcohol i drogues a les carreteres.

S'espera que mig milió de vehicles surtin de l'Àrea Metropolitana aquest divendres per passar la revetlla i el cap de setmana fora.

95 incendis per petards en 6 anys

El llançament de petards ha estat la causa de 95 incendis forestals en els últims 6 anys. D'aquests, més de la meitat, concretament 55, s’han produït durant la revetlla i el mateix dia de Sant Joan. L’any passat, un menor a Vallbona de les Monges (Urgell) va provocar un incendi que va calcinar 93 hectàrees de bosc.

Dispositiu agents rurals

Efectius del Cos d’Agents Rurals realitzen aquests dies un operatiu especial en el qual els serveis són prioritàriament de control de la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d’ús de material pirotècnic prop de zones forestals. En el cas que s’observi alguna foguera que comporti perill, es posen en contacte amb l’Ajuntament o la policia local per informar-los, i perquè adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d’incendi forestal.

Aquesta revetlla es programaran serveis especials fins a la matinada i el dia de Sant Joan tots els efectius en servei es dedicaran prioritàriament a la vigilància i detecció d’incendis forestals.

Autoritzacions per fer fogueres de Sant Joan

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, directament o a través dels ajuntaments, ha tramitat fins ara més de 600 autoritzacions per fer fogueres. D’aquestes, 10 de les sol·licituds s’han denegat per no complir els requisits. És important recordar que, un cop autoritzada la foguera i durant la crema, s’ha de disposar d’un vehicle amb aigua suficient en relació a les dimensions de la foguera, per fer front a possibles accidents i apagar totalment la seva combustió. També, s’haurà de mantenir una brigada de guàrdia fins a una hora després de l’extinció de la foguera.

Mig milió de vehicles a la carretera

L'operació sortida comença a les 15 hores d'aquest divendres i acaba a les 14 hores de dissabte. 

Les vies més problemàtiques seran les de l'àrea metropolitana i l'AP-7. A mesura que avancin les hores, les retencions s'aniran concentrant a les carreteres d'accés a les zones de platja com la C-32 a Sitges, i entre Montgat i Mataró, la C-65 a Llagostera, la N-340 a l'Arboç i el Vendrell, la C-33 a Mollet, la B-20 a Tiana, la B-23 al Papiol i la C-31 a Castelldefels.