La Fiscalia ha donat un cop de porta a elevar una broma sobre parlar en castellà a un delicte d’odi. L’entitat Hablamos Español va denunciar a la Fiscalia Josep Maria Lari Vilaplana, el Mag Lari, en considerar-lo autor d’un delicte d’odi per haver dit en un programa infantil de TV3 i disfressat de calamar: “Vengo a comerme a la princesa; hablo en castellano porque así parezco más malo”. El fiscal del servei de Delictes d’Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, ha conclòs que aquesta expressió “no reuneix els requisits que exigeix la jurisprudència per considerar-la incitadora o promotora d’odi”.

En l’escrit, el fiscal manifesta que “si bé és cert que en el context social en el qual s’efectua es detecta certa tensió per tendències a la discriminació per motius ideològics, no hi ha la resta d’indicadors del delicte d’odi”. Hablamos Español, en un comunicat enviat avui, expressa que la resposta de la Fiscalia “dona per bona la ridícula disculpa” del Mag Lari.

Fora del guió

En concret, el fiscal Aguilar explica que el Mag Lari va aclarir que aquesta frase “no estava en el guió” del programa. I en una entrevista a la cadena de ràdio RAC1, el Mag Lari es va disculpar i va al·legar que no era la seva intenció ofendre ningú i que va justificar l’ús del castellà, tot afegint que en la seva generació només van créixer amb dos canals de televisió en els quals només es parlava el castellà. L'actor va qualificar de "bogeria" la seva investigació a la Fiscalia.

En el comunicat, la presidenta de Hablamos Español, Gloria Lago, critica la resposta de la Fiscalia i sosté: “La Fiscalia es preocupa més de no molestar els nacionalistes catalans que de protegir els nens contra missatges discriminatoris o d’odi”. I recorda que la Fiscalia “ja va arxivar una causa amb la nostra exitosa manifestació del 2018”.

Discriminació

No obstant això, els raonaments del fiscal Aguilar són contundents i segueixen la jurisprudència europea sobre els delictes d’odi. En el decret d’arxivament, el fiscal manifesta que la frase “pot contenir una lectura de prejudicis i pejorativa per a un determinat col·lectiu”, però afegeix que, com recull la sentència del Suprem de gener del 2017, “entre el que incita a la comissió de delicte i el que s’identifica amb animadversió i ressentiment hi ha matisos que no poden ser apartats, amb l’argument que tot el que pugui tenir una interpretació discriminatòria sigui delictiu”.

Les denúncies de delictes d’odi per raó d’origen i identitat es van incrementar força després de l’1-O entre independentistes i unionistes, segons les memòries de la Fiscalia. Un cas que ara investiga la Fiscalia especialitzada és la denúncia de Vox i altres col·lectius pel conflicte en una escola de Canet de Mar, en la qual un pare ha demanat que s’imparteixi el 25% de castellà a la classe de la seva filla de P5, i que el TSJC va avalar.

 

Foto principal: El Mag Lari / TV3