La sequera que patim a Catalunya des de fa mesos ja ha provocat restriccions en l'ús de l'aigua en diferents zones del territori, però fins al dia d'avui l'Àrea Metropolitana de Barcelona no s'ha vist afectada. Això, però podria canviar. Segons ha explicat aquest matí a Rac1 el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, a finals de novembre o principis de desembre podrien arribar les primeres restriccions a Barcelona. Aquestes restriccions es podrien produir, ja que la previsió que tenen a l'Agència Catalana de l'Aigua de les pluges en les setmanes i mesos vinents i és preocupant.

"Les previsions de pluges no són bones. En realitat, ja vam estar a punt d’entrar en alerta a l’àmbit metropolità de Barcelona a l’agost", ha lamentat Reyes. El director de l'ACA, però, ha assegurat que els ciutadans quasi no ho notaran. "Prefereixo dir limitacions que restriccions, perquè els ciutadans de l’àrea de Barcelona segurament ni se n’adonaran. No hi haurà talls d'aigua perquè el consum d'aigua domèstic a Barcelona i l'àmbit metropolità és molt baix.", afirma Reyes. Segons el director de l'ACA les restriccions seran, probablement, en la neteja dels carrers amb mànegues haurà de ser dos cops per setmana, el reg dels jardins també, no es podran fer servir les fonts ornamentals, hi haurà variacions en la neteja dels cotxes, entre altres. Al dia d'avui hi ha aproximadament un 10% de la població catalana amb restriccions d'aigua, el que afecta unes 700.000 persones d'arreu de Catalunya aproximadament. 

El que més preocupa al director de l'Agència Catalana de l'Aigua és la campanya de reg al sector de la pagesia de cara l'any que ve, si continua sense ploure amb ganes com ara. "Al final, aquesta aigua que nosaltres utilitzem a casa per beure i per dutxar-nos, és un bé que necessites per una activitat econòmica de què moltes famílies viuen", ha afirmat Reyes.  Pel que fa a les eines de què es disposen per tractar de revertir la situació, Reyes ha explicat que les dues dessalinitzadores (al Prat de Llobregat i a Blanes) "estan treballant al cent per cent". "Per altra banda, hi ha la reutilització d'aigua, que un cop passada per les depuradores si té la qualitat òptima en comptes d'enviar-la al mar es pot fer servir per neteja de carrers, regs i altres usos que no siguin domèstics. Ara estem potenciant totes aquestes infraestructures, però és veritat que és lent", ha declarat Reyes. 

Finalment, Reyes ha afirmat que ells treballen amb prediccions a, per exemple, trenta anys vista. Respecte al canvi climàtic i les afectacions que podria tenir en les pluges, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua ha afirmat que el que més li preocupa és "la freqüència de les pluges". "Potser en un any la mitjana diària és la mateixa, però el problema és la freqüència horària, que ens està produint problemes d'inundacions com vam veure a Santa Tecla. Veiem que ens cal ser més resilients i tenir més infraestructures", ha explicat per finalitzar.