La humanitat respira... per ara. El Rellotge de l'Apocalipsi, un instrument metafòric que mesura la proximitat de la fi del món, ha revelat aquest dimarts que el planeta està a només 90 segons de mitjanit —sinònim de la seva destrucció —, un termini de temps que no ha variat respecte de l'any passat. Això sí, es tracta de la pitjor marca mai registrada, i lluny de tranquil·litzar-nos hauria de preocupar-nos per la manca de progrés. El butlletí de Científics Atòmics, que publica cada any el càlcul, ha assenyalat els diversos factors que haurien pogut motivar un avançament horari, però finalment s'ha decidit mantenir el registre actual.

Els experts han remarcat que la Xina, Rússia i els Estats Units han invertit grans sumes de diners per "expandir i modernitzar els seus arsenals militars", cosa que afegeix preocupació per la perspectiva d'una guerra nuclear, encara que sigui "per error". També hi ha la guerra a Ucraïna, que ha provocat un "risc" perquè tingui lloc una escalada d'aquest tipus de conflicte. I s'ha fet referència a la intel·ligència artificial, les biotecnologies i el canvi climàtic.

El Rellotge de l'Apocalipsi va ser creat el 1947 per J. Robert Oppenheimer i altres científics estatunidencs que havien desenvolupat la bomba atòmica. Havien vist els seus efectes devastadors dos anys abans, al final de la Segona Guerra Mundial, a les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki. Volien advertir el públic i pressionar als líders mundials perquè s'asseguressin que les armes nuclears no s'utilitzessin mai més. Les mans del rellotge s'han mogut 25 vegades. El 1947, va situar-se a falta de set minuts per a mitjanit. El final de la Guerra Freda va permetre una important dosi d'eufòria, i el rellotge s'havia avançat fins als 17 minuts abans de mitjanit. Des d'aleshores, la guerra i el canvi climàtic han estat els principals motius que han fet acostar l'agulla dels minuts cap a les temudes 12.

El 2023, la guerra d'Ucraïna

L'any passat va ser la guerra d'Ucraïna el principal motiu que va moure els científics a avançar el rellotge. El conflicte havia reactivat l'amenaça d'un conflicte nuclear. A això s'hi havien sumat les tensions geopolítiques persistents a Corea del Nord i l'Iran, mentre que la pandèmia de la covid i l'emergència climàtica eren altres factors notables. La malaltia respiratòria no va fer moure l'agulla del rellotge entre el 2020 i el 2022, però sí que va considerar-se un element que va contribuir al canvi del 2023. Aquell any, va desplaçar-se el rellotge deu segons.