Gràcies a Natural Art Reef (NAR) i la Diputació de Tarragona, s'ha restaurat el musclo del litoral mediterrani (Mytilus galloprovincialis) a la Costa Daurada. Concretament, s'ha fet mitjançant la instal·lació de col·lectors directament al mar. Aquesta iniciativa s'ha tirat endavant en el marc del projecte “Participació ciutadana per a la conservació i restauració del musclo mediterrani”.

A l'hivern de 2021 es va iniciar la campanya de restauració en els municipis de Torredembarra, Altafulla i Creixell. Amb la col·laboració de la investigadora Montserrat Ramón del ICM-CSIC, s’han implantat col·lectors de musclo a diferents cotes de profunditat (5, 10 i 15 metres) i en diversos punts del litoral. Des de llavors, en una primera campanya, s’han contat més de 800 musclos en només tres col·lectors i s’han afegit sensors de temperatura per avaluar la correlació entre aquesta variable i els efectes del canvi climàtic amb la supervivència de l’espècie. 

Amb l’objectiu d’apropar el mar a la societat i generar consciència sobre la necessitat de tenir-ne cura, aquest projecte busca no sols influir positivament en la població del musclo, sinó també fomentar l’educació i consciència ambiental, especialment els més petits, sobre la importància del seu patrimoni natural i les possibilitats que tenen al seu abast per conservar-lo. 

Cal esmentar que el litoral tarragoní, està sota pressió humana en forma d’activitat industrial, portuària, pesquera i turística, entre altres. Això ha provocat un descens d'espècies, una pèrdua i fragmentació de l'hàbitat marí i la regressió de les fanerògames, entre altres problemes. Els organismes filtradors com ara esponges, bivalves i ascidis són grups bioindicadors de la qualitat de l'aigua, sent vulnerables a valors alts de contaminació. NAR impulsa amb diferents línies d'actuació el retorn d'espècies que en el seu dia havien habitat els fons marins de les nostres costes.