"Que quedi molt clar, aquest protocol no s'ha aplicat. En el cas que ens ocupa ha fallat estrepitosament l'aplicació del protocol del 2006". Més contundent que mai i visiblement enfadat, el Síndic Rafael Ribó ha exposat que el protocol marc d'actuació en casos d'abusos a infants no s'ha de refer arran del cas Maristes, perquè senzillament no s'ha aplicat. Ha renyat les institucions implicades a fer-lo funcionar perquè no el van activar i hi havia motius, en diferents àmbits, que donaven senyals suficients per actuar. Segons Ribó, hi va haver descoordinació i els departaments no es van comunicar entre ells.

El Síndic de Greuges s'ha reunit aquest dimarts amb la consellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz; el director general de la Policia, Albert Batlle, el fiscal coordinador en matèria de menors, Martín Rodríguez Sol, el magistrat de l’Audiencia de Barcelona Josep Grau, expert també en temes de menors, i el subdelegat de la delegació del Govern a Catalunya, Emilio Ablanedo. També hi havia representants dels departaments de Salut i Justícia. A la taula hi havia asseguts els responsables de la direcció general d’Execució Penal a la comunitat i Justícia Juvenil, Pilar Heras, el director general de la DGAIA, Ricard Calvo i el seu sotsdirector, Joan Mayoral. A tots els ha exigit "més actuació i coordinació entre les institucions per evitar fets com el de l'escola Maristes".

"Hem de ser capaços de prevenir, davant possibles maltractaments; hem de ser capaços de descobrir a temps esdeveniments com aquests i combatre qualsevol ocultació o silenci vergonyant, culpabilitzant i feridor. I hem d'activar tot el necessari per l'interès superior del menor", ha sentenciat Ribó en la compareixença posterior a la reunió, on ha exposat les mesures que cal aplicar a partir d'ara.

El síndic no tanca el cas, continua investigant d'ofici i, en l'informe que ha fet públic avui, demana que es revisi l'actuació del centre docent i la seva actuació amb relació als fets i que adopti les mesures que preveu el marc normatiu. També demana que s'investigui si hi ha altres alumnes o exalumnes afectats i oferir-los assessorament i assistència.

El síndic ha carregat durament contra la direcció de l'escola dels Maristes Sants-Les Corts. De fet la fa responsable de no destapar el cas. "L'escola no va explicar a la direcció general d'Atenció a la Infància i lAdolescència (DGAIA) el cas. L'escola va ocultar, primer a les autoritats responsables sobre el tema, i en segon lloc a la mateixa comunitat educativa el problema amb el qual s'havien trobat. Ho va ocultar a la família i a altres professionals", sentencia Ribó.

Protegir el menor per sobre de tot

Segons el decret 279/2006 de drets i deures de l'alumnat, l'escola ha d'avisar si té sospites de situacions greus i amb certesa de diagnòstic. En aquest cas la situació venia directament per boca de les famílies que van denunciar el cas i es va traslladar a la fiscalia de menors. Encara que acabés arxivat l'escola tenia l'obligació d'alertar el departament d'Esenyament i aquest a la DGAIA.

No té res a veure si el centre és privat, concertat o públic. Per damunt de tot, hi ha els drets dels menors i la seva protecció i si hi ha constància de qualsevol abús o maltractament, calia avisar. La direcció dels Maristes s'ha justificat sempre dient que no tenia l'obligació d'avisar la conselleria d'Ensenyament perquè era una escola concertada, no pública. També s'agafa al fet, que en el cas del 2011, que segons el centre és el primer del que es té coneixement, la direcció va acomiadar el monitor, malgrat mai confessés els fets.

Rafel Ribó s'ha mostrat implacable en aquest punt: "És inacceptable que argumentin que l'escola és concertada. El protocol obliga a tots. Sobretot, i per damunt de tot, la protecció dels menors és universal". Molt enutjat, el Síndic ha conclòs: "I que sigui l'últim cop que s'argumenta que no es obligatori".

Segons el síndic, l'actuació de l'escola va deixar desprotegit l'interès superior del menor amb la decisió de la Fiscalia de demanar que s'arxivés el cas. També ha demanat a la Fiscalia que argumenti la seva decisió de demanar al jutge que arxivés el cas i no cintinués la investigació.

La responsabilitat del Govern

El Síndic no ha deixat ningú impune. Ha criticat la gestió de tots els departaments que haurien d'haver fet funcionar el protocol: Ensenyament, Direcció d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Interior i fins i tot la Fiscalia. El màxim responsable, però, és el departament d'Ensenyament, que de fet és qui n'ha sortit més mal parat: "Qui signa el protocol és el departament d'Ensenyament. I és el responsable"

"Les errades del Govern: No hi hagut coordinació, ni transversalitat", ha sentenciat Rafel Ribó mentre treia la llista d'errors en cadena que hi hagut en el cas Maristes.

L'escola no va avisar la DGAIA, però els Mossos tampoc van avisar a aquest departament quan l'escola es va negar a donar-los informació i el jutge va arxivar el cas. La fiscalia, tampoc va comunicar, com diu el protocol, els fets al Govern malgrat que el cas no tingués continuitat penal.

El síndic manté que un Govern "és un col·lectiu que ha de dur el timó de la nau i en protecció de menors els departaments no han de ser res més que instruments" per protegir-los i que l'executiu català no ha fet la feina. En aquest sentit, l'artícle 93 de la llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, preveu la creació d'un centre específic d'atenció del Govern per casos com el dels Maristes que no s'ha arribat a crear mai.

Desconeixement i poca formació

Pel Síndic hi ha dos fets claus on es troba l'explicació de perquè no s'ha aplicat el protocol. El desconeixment del mateix i la poca formació que hi ha a tots els departaments en materia de menors alhora d'aplicar les mesures. "El tema greu, no és que s'hagués amagat per part d'un departament, sinó que passin coses com aquesta, i que com que no hi ha formació ni convicció que allò és obligatori".

Ribó ha emplaçat de nou tots els departaments el 17 de març. Els hi ha encarregat que revisin què ha fallat en cada un d'ells i s'ha compromès a seguir buscant més informació amb l'objectiu de poder contribuir a reparar els errors més importants que s'ha detectat en el cas Maristes.

Un protocol de fa 10 anys

El 10 de setembre del 2006 es va signar el Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos i altres maltractaments greus a menors" impulsat pel Síndic. El nou text, que actualitzava un de l'any 1999, orienta la revisió dels protocols ja existents a les diferents demarcacions de Catalunya.

El protocol el van signar el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, el fiscal en cap, José Maria Mena, el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Joaquim Nadal, el conseller de Justícia, Josep Maria Vallès, la consellera d'Interior, Montserrat Tura, el conseller d'Educació i Universitats, Joan Manuel del Pozo, la consellera de Salut, Marina Geli, la consellera de Benestar i Família, Carme Figueras i el síndic de greuges, Rafael Ribó .

La finalitat del protocol era assegurar una coordinació eficaç entre les diferents administracions implicades i afavorir, sense minva de les garanties processals, assistencials i de protecció, i d'acord amb la legislació actual i amb respecte a la independència del poder judicial, que les actuacions que es duguin a terme envers l'infant tendeixin a ser només les estrictament necessàries per tal d'evitar la repetició de diligències, declaracions i exploracions del menor.