Els noms dels animals de companyia, com els noms dels nadons, segueixen una competició anual per establir quin ha estat el més popular. Molts cops depèn de les modes, de l’èxit d’un nom de ficció que s’ha fet popular a través d’una sèrie o d’una pel·lícula, d’un actor o actriu, i fins i tot d’un o d’una futbolista, que incorporen aquell nom a la llista dels noms més posats en una determinada època. Però en el cas dels gossos i gats, sol haver-hi una sèrie de noms estandarditzats que perduren en el temps, i que van intercalant-se cada any en el pòdium dels més utilitzats. Així, a Catalunya, el nom de gos més popular del 2023 ha estat Kira, un clàssic entre els noms de les femelles, que ocupa el primer lloc, seguit per Coco, Nala, Luna i Lola. En el cas dels gats, Luna ha estat el nom de gat català més  enregistrat aquest 2023, seguit també per Coco en el segon lloc; Mia, en el tercer; Simba, en el quart, i Nala en el cinquè. 

En l’àmbit estatal, l’informe que cada any realitza l’empresa de cura de mascotes Rover, que analitza les dades de milions de gossos i gats, destaca que la tendència apunta als noms més tradicionals com els més populars. Així, Luna és el nom de gos més popular a Espanya, seguit de Coco, Nala i Kira. En canvi, entre els noms que han estat tendència durant l’any 2023 trobem els de Merlí i Peka, però també s’han incorporat a l’imaginari populars noms com els de Pink, Alan (el millor amic de Ken, parella de Barbie, que paradoxalment són noms que han baixat en la llista de popularitat), o els de Groot i Rocket, protagonistes de la pel·lícula Els guardians de la Galàxia, que també apareixen a la llista dels noms més inspiradors.

Identificats 1.638.255 animals

Aquest és el resultat de les dades registrades en l’, una base de dades informatitzada, creada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya el 1987, que recull els microxips de tots els animals de companyia registrats pels veterinaris col·legiats, el que facilita la localització de gossos, gats, fures i altres animals domèstics extraviats o robats. Avui en dia, l'AIAC té identificats a 1.638.255 animals, dels quals un total de 114.744 van ser registrats durant el 2023. Dels nous animals registrats a l’AIAC l’any passat, 74.214 van ser gossos, 39.264 gats i 769 fures. I d’aquests, se'n van registrar 14.411 a la província de Barcelona, 13.941, a la de Tarragona; 13.941, a la de Girona, i 7.311 a Lleida.

Una base de dades vital per trobar animals perduts

L’objectiu quan es va crear aquest arxiu d’identificació d’animals de companyia era oferir un servei de la professió veterinària cap als propietaris d’animals i a la societat en general per tal de fomentar la tinença responsable. Un d’aquests serveis al que contribueix l’arxiu de l'AIAC és la de trobar els animals que es perden, identificar-los i poder retornar-los als seus propietaris. Així, el 85% dels animals que es troben perduts i que estan inscrits a l’AIAC són retornats. Al cap de l’any, són 1.800 animals els que l’arxiu contribueix a trobar. El cens de l’animal a l’AIAC és, avui en dia, un requisit indispensable per poder inscriure un gos o gat en el cens municipal, una mena de padró de les mascotes. Durant el 2024, es van signar un total de 126.823 de forma electrònica.

Les races més comunes

Pel que fa a les races de gossos, la més comuna a Catalunya ha estat la del mestís (21%), seguida per la Chihuahua (5%), el Border Collie (4%) i el Canitx (4%). No ha quedat tan repartit en les races de gats: les dues més comunes han estat el gat comú europeu (el 52%) i el gat europeu (un 27%), seguides a molta distància per l’Sphynx (3%), el British Shorthair (2%) i el Siamès (2%).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!