A Catalunya existeixen 27 espècies en perill crític i 84 en perill d'extinció. Així ho revela l'estudi 'L'Estat de la biodiversitat a Espanya' elaborat pel Centre per la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. L'estudi indica que el grup taxonòmic més amenaçat és el dels artròpodes amb 33 espècies, seguida de taurons i les rajades amb 26 espècies, i les plantes amb 14. Quant a les zones més crítiques identifica 6 punts claus de biodiversitat críticament amenaçada: el delta de l’Ebre, el Parc Natural de la Serra del Montsant, el Parc Natural del Montseny i algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

193 espècies en perill crític d’extinció

L'informe s'ha publicat en el marc del Dia Internacional de la Diversitat Biològica i representa un pas endavant en relació amb el coneixement real de la situació de risc en la qual es troben moltes espècies, ja que pren com a base una “preocupant llista d’espècies amenaçades”. Concretament, xifra en 193 les espècies que es troben en perill crític d’extinció, 418 en perill i 498 vulnerables en el context espanyol. Per la realització de l'estudi també hi ha col·laborat la Fundació Barcelona Zoo que ha anunciat que durà a terme un projecte educatiu de ciència ciutadana a través de l’aplicació iNaturalist. L’objectiu és conscienciar i incrementar la sensibilitat de la ciutadania i implicar-la en la recollida de dades que seran de màxima utilitat perquè els investigadors estableixin futurs plans de conservació.

Plans de recuperació o conservació

Per a les espècies que estan en perill d'extinció és necessari aprovar els plans de recuperació o conservació que garanteixen la seva futura viabilitat. D'aquestes espècies, alguns han estat prop de desaparèixer a escala global i altres han arribat a quedar-se gairebé sense presència en territori català. Tanmateix, gràcies al treball dels experts algunes s'han recuperat, malgrat que, en diversos casos la culpa és del paper l'ésser humà. Alguns dels que s'han recuperat segons les dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat són fins a 7. Entre els que destaca l'os bru, que estava a un pas de desaparèixer i del qual es van observar fins a setanta exemplars diferents durant l'any 2021. Un altre és el tritó del Montseny, es tracta de l'únic vertebrat endèmic de Catalunya i és l'amfibi més amenaçat d'Europa, catalogat en perill crític d'extinció. La gavina corsa també es troba en perill d'extinció. Es distribueix principalment pel vessant occidental del Mediterrani. Un altre també és el voltor negre, que s'ha consolidat als Pirineus, i ho ha fet dos anys després de desaparèixer.