Més d'una trentena de mestres i professors, amb el suport dels sindicats, denuncien un increment de les agressions verbals i físiques i les amenaces a docents que s'ha produït a diversos centres educatius de Sant Adrià de Besòs i per això s'han organitzat per dir prou i reclamar mesures al Departament d'Educació. Els docents afectats es van reunir dijous passat amb representants d'USTEC, CGT i la Intersindical per abordar aquest augment d'atacs que asseguren que és generalitzat, però que es focalitza sobretot en un centre educatiu concret del municipi. Tot i activar-se el protocol contra l'assetjament a docents, diversos professors s'han vist empesos a denunciar de manera personal els seus casos als Mossos d'Esquadra, i reclamen al Departament d'Educació que revisi els mecanismes d'actuació en aquests casos per protegir els mestres i assumir la iniciativa de les denúncies i tràmits pertinents. El col·lectiu docent ha convocat una concentració de denúncia pel pròxim dimecres 8 de maig.

El detonant d'aquesta mobilització ha estat el malestar per un cas ocorregut a Sant Adrià del Besòs abans de Setmana Santa, quan un pare va agredir verbalment diversos professors i, fins i tot, també físicament a un altre. Una situació que no és aïllada, sinó que, alerten els portaveus dels sindicats, "molts han patit casos semblants". Després d'enviar un informe al Departament d'Educació recollint els fets, la resposta "contradictòria" ha decebut els docents, que lamenten una "indefensió". Així les coses, el pas que queda és una denúncia personal a la policia, que, en identificar-se el docent, pot ser un perill quan la família sap qui l'ha interposat i, alhora, el centre i el docent han de seguir bregant amb l'agressor en el dia a dia.

Revisar protocols "ineficaços": que el Departament posi el cos

En aquest sentit, els professionals de la docència adrianencs es mostren molt preocupats pel que consideren una ineficàcia dels protocols actuals que no protegeixen les víctimes d'agressions i les deixen en una situació de vulnerabilitat. "Els docents s'han sentit sols i abandonats per l'administració, perquè tot i seguir-se el protocol que marca Educació ningú els ha donat suport, i l'única sortida que han tingut és denunciar-ho als Mossos de manera personal i nominativa", va denunciar aquest dilluns el delegat de la CGT Cosme Picó. És per això que reclamen que no hagin de fer aquestes denúncies de manera individual i autònoma, perquè els docents queden marcats dintre dels centres i davant dels agressors.

Aquesta circumstància duu els professors a reclamar que es redissenyi el protocol d'actuació davant dels casos d'assetjament contra docents. "Cal que se sentin protegits, sabent que tenen una administració que els dona suport en un moment determinat i que no han de presentar denúncies per mutu propi i sols"; afegeix Picó. Per tot plegat, els docents han anunciat una sèrie de concentracions, la primera de les quals tindrà lloc el dimecres 8 de maig a les 17.15 h a la plaça de la Vila de Sant Adrià de Besòs.

"En la majoria dels casos, el personal agredit no denuncia per por a represàlies"

Els docents dels centres educatius adrianencs ja han enviat una carta d'alarma i disconformitat al Departament d'Educació de la Generalitat a causa d'aquest "increment d'agressions físiques i verbals, així com d'amenaces de mort i a la nostra integritat, que contínuament rebem a la nostra feina, per part d'algunes famílies o, fins i tot, del mateix alumnat". La missiva insta l'administració a canviar els "ineficaços" protocols que deixen la víctima en una situació de "solitud i indefensió" i que "exposen encara més la víctima davant de la família agressora" per haver de denunciar individualment. En aquest sentit, la proposta dels sindicats de docents és que la denúncia pugui ser iniciada i tramesa a través d'alguna persona física o jurídica del Departament i que, d'aquesta forma, el professor denunciant no hagi de tractar amb la persona agressora. "Ha quedat sobradament demostrat que, en la majoria dels casos, el personal agredit no denuncia per por a les possibles represàlies", alerten els sindicats.

Pèrdua d'autoritat i agressions sense conseqüències

Ja el passat abril el sindicat majoritari entre els docents, USTEC, denuncià que 6 de cada 10 professors i mestres havien patit insults o agressions per part d'alumnes, segons una enquesta elaborada pel mateix sindicat a través d'una consulta a 10.000 docents de Catalunya. A més, un terç dels docents van afirmar haver patit agressions verbals per part de les famílies d'aquests estudiants. En suma, insults, coaccions i amenaces que, segons denuncien des d'USTEC, tenen un impacte en la salut mental del professorat, per haver d'anar a treballar amb por, en alguns casos. L'augment d'aquesta conflictivitat, segons el sindicat, prové d'una "pèrdua d'autoritat" per part dels docents, tant per part dels alumnes com de famílies que qüestionen la seva tasca, i per una manca de conseqüències contundents envers els estudiants quan es produeixen aquests excessos.

El Departament d'Educació, per la seva part, quan es van publicar les dades d'aquesta enquesta d'USTEC va assegurar que ja s'ofereix als docents tota mena de formacions sobre com gestionar les aules i resoldre conflictes, de forma individual o al claustre, així com hi ha la possibilitat de remetre a la inspecció del Departament. En aquests casos, Educació aposta per la medicació per revertir el problema i contempla l'obertura d'expedients o l'expulsió només en cas de faltes molt greus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!