Tres anys, 1.095 dies i 26.280 hores. Aquest és el temps que Nacho Dean (Málaga, 1980) va destinar a fer la volta al món caminant. Era el 21 de març del 2013, quan el Nacho sortia del quilòmetre 0 de la Puerta del Sol de Madrid, rumb a l’est pel carrer Alcalá. Aquell era l’inici d’un viatge de 33.000 quilòmetres que tenia al davant, en què recorreria un total de 4 continents i 31 països a peu.

Només portava un carret amb la tenda de campanya, el sac de dormir, una estora, roba, aigua, menjar, farmaciola, un quadern, un frontal, un ganivet, una corda, un portàtil, el mòbil, la càmera i la seva documentació. Un repte que l’aficionat a la muntanya tenia en ment, i que formava part d’un “somni personal, d’una aventura en majúscules!”. Compromès amb el medi ambient, sensibilitzat amb la degradació del planeta i conscienciat pels efectes del canvi climàtic que patim, el Nacho va decidir iniciar aquest viatge.

Dean va caminar 33.000 quilòmetres pel llarg de 4 continents i 31 països

Nacho Dean   Espanya

El Nacho a la Puerta del Sol de Madrid, moments previs a començar l’aventura

Espanya, França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Sèrbia, Bulgària, Turquia, Geòrgia, Armènia, Iran, Índia, Nepal, Bangladesh, Tailàndia, Malàisia, Singapur, Indonèsia, Austràlia, Xile, Bolívia, Perú, Equador, Panamà, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Mèxic, Estats Units i Portugal. 

Amb aquest ordre, l’aventurer va fer la volta al món caminant, va conèixer milers de persones de cultures, religions, nacionalitats i professions molt diferents. “La humanitat de tota aquesta gent, és el tresor més gran d'aquest viatge”, apunta l’explorador, i detalla que “arreu on he estat, m’han estès la mà, m’han obert les portes de casa seva i m’han fet seure a la taula com un membre més de les seves famílies”.  

50ºC, -13ºC, 4.900 metres d’altitud i 12 parells de vambes

El recorregut del Nacho compta amb mil i una anècdotes per explicar, així com algunes dades rellevants, que posen de manifest les múltiples complicacions que va viure al llarg d’aquest temps. L’aventurer va estar caminant sense descansar durant 86 dies seguits, un total de 4.100 quilòmetres que va fer per Austràlia, on va suportar una temperatura màxima de 50ºC. Una xifra molt llunyana de la mínima que va haver de suportar a la serralada dels Andes i als Estats Units, on va arribar als -13ºC.

Nacho Dean   Australia

L’aventurer en terres australianes

En un mateix dia, la distància màxima que va arribar a recórrer van ser 85 quilòmetres, i el màxim de litres d’aigua consumits també en un mateix dia van ser 7 a Tailàndia, Malàisia i Austràlia. Un recorregut que, sumat en tot el seu conjunt, va arribar a desgastar 12 parells de vambes diferents.

Acusat d’espionatge i agredit amb matxets

“El que més em va costar va ser prendre la decisió i fer el primer pas: deixar-ho tot. Casa, família, amics i, sobretot, les pors d’una cultura que valora molt més la seguretat i la comoditat que el fet d’arriscar-se”. Un risc que, malgrat la mossegada de gos que es va emportar a Hondures i la febre chikungunya que va patir a Chiapas (Mèxic), li va resultar del tot satisfactori.

Però no tot van ser flors i violes. L’aventurer recorda un parell d’episodis tràgics quan va estar a punt d’entrar a la presó acusat d’espionatge, per culpa d’unes fotografies a la frontera entre Armènia i l'Iran. I un segon cas, quan el van intentar assaltar amb matxets membres de las maras al Salvador.

Nacho Dean   vambes

Un dels 12 parells de vambes que Dean va utilitzar en fer la volta el món caminant

Per sort, els bons moments li compensen les males experiències. “Dormir sota l’impressionant cel estrellat del desert d’Atacama o obrir la cremallera de la tenda de campanya a les selves de Mindo (Equador) i veure tots els arbres il·luminats amb milers de cuques de llum verdes”, van ser alguns dels escenaris que al jove li han quedat marcats a la retina.

El que el Nacho s’emporta de tota l’experiència viscuda ha estat el contacte amb la naturalesa. “Han estat 3 anys a la intempèrie, creuant deserts, muntanyes, jungles, vivint tots aquests paisatges i descobrint un seguit d’animals que només havia vist abans en documentals”. En definitiva, “descobrint el món com un nen”. L’explorador explica que cada dia era una aventura diferent, “sabia com m’aixecava, però no on dormiria la nit següent, ni les persones o els entrebancs que em trobaria pel camí”.

Dean: “Vivim en un meravellós planeta castigat per l’acció humana”

Nacho Dean per Catalunya

L’aventurer en terres catalanes

Fins ara, només cinc persones d’arreu del món han aconseguit fer la volta al món caminant, una experiència que el Nacho recull al llibre Libre y salvaje (Editorial Planeta).

I de cara a un futur, quins reptes t'esperen? “Ara estic preparant una nova expedició navegant amb vela”. Tota una nova aventura que Dean prepara després de l’expedició Nemo, que va fer entre 2018 i 2019. Una expedició que el va portar a unir nedant els 5 continents del planeta, per llançar un missatge de conservació dels oceans. Un compromís que Dean té amb el medi natural que ens envolta, i que l’acompanyarà al llarg de les seves pròximes aventures.