Previsió d'una jornada 'negra' a les carreteres catalanes per les protestes agrícoles, amb l'objectiu de cridar l'atenció sobre la crisi del sector i protestar per les polítiques agràries. Organitzacions com Unió de Pagesos han convocat mobilitzacions i talls de carretera arreu de Catalunya aquest dimarts, amb concentracions de tractors des de les Terres de l'Ebre fins a la Cerdanya i l'Alt Urgell, passant per Lleida i les comarques centrals. Es pronostiquen importants afectacions al trànsit, després que la setmana passada es registressin importants retencions per les protestes d'agricultors francesos que van tallar l'AP-7. Diumenge ja van tenir lloc les primeres protestes a Lleida abans de la gran mobilització d'aquest dimarts.

🔴 Carreteres tallades per la vaga d'agricultors a Catalunya, DIRECTE | Última hora de les protestes
 

De moment, s'han convocat concentracions de tractors a primera hora del matí a punts com Vic (Osona) i Sant Fruitós del Bages, a la Catalunya Central; la Fondarella (Pla d'Urgell), a la Plana de Lleida; i Vila-rodona (Alt Camp), a Tarragona. Els pagesos de l'Alt Urgell i la Cerdanya han estat cridats a bloquejar l'N-145 i l'N-260 (a la rotonda de la Seu d'Urgell, a l'accés a Andorra), mentre que els agricultors de les Terres de l'Ebre han estat convocats a concentrar-se a l'Aldea (Baix Ebre). Unió de Pagesos ha avançat així que es produiran marxes i talls d'autopistes en punts de la xarxa viària que encara no s'han concretat.

 

A les 8 hores, Unió de Pagesos ha convocat una concentració de tractors a la Fondarella (Pla d'Urgell), de manera que es preveuen afectacions a l'A-2. De la mateixa manera, els agricultors es concentraran a les 8 hores a Girona i tant l'AP-7 com l'N-2 es veuran afectades. Al Camp de Tarragona hi ha dues concentracions: a les 9 hores, a Vila-rodona (Alt Camp) i Montblanc (Conca de Barberà), que afectaran l'AP-7, la C-14 i l'N-240. A les Terres de l'Ebre, la convocatòria és a les 11 hores, a l'Aldea (Baix Ebre), que podria afectar l'AP-7. També hi ha convocades marxes lentes i talls de circulació a l'N-420 i la C-12, a la Ribera d'Ebre.

A la Catalunya Central, hi ha concentracions a Vic (Osona) i a Sant Fruitós del Bages (Bages), que previsiblement afectaran la C-17, la C-25 i la C-16. D'altra banda, hi ha previstes marxes lentes a l'N-260 des de Vilaller (Alta Ribagorça) i l'N-145 des de la Seu d'Urgell (Alt Urgell). Finalment, hi ha una concentració convocada davant de l'oficina del Departament d'Acció Climàtica del Vallès Oriental, a Granollers (Vallès Oriental) —és a dir, no s'esperen afectacions a l'AMB, però tampoc no es descarten—. Però caldrà estar alerta, ja que fonts del sector agrícola han reconegut que podria haver-hi llops solitaris que puguin tallar altres carreteres sense previ avís ni coordinació amb les principals plataformes organitzadores.

Sense problemes d'abastiment

Segons Unió de Pagesos, l'objectiu de les mobilitzacions és denunciar "la situació arran dels costos de producció desmesurats i pels greus efectes de la sequera, a més de l'excés de burocràcia". El sindicat també vol "posar fi als abusos a la cadena alimentària, uns plans estratègics de la política agrària comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importants de fora de la Unió Europea". En un comunicat anterior, també havien assegurat que volien "reclamar a les administracions solucions urgents davant de la greu situació que viu la pagesia, amb una baixada de producció generalitzada a causa de la greu sequera, preus en origen a la baixa i amb encariment desmesurat dels costos de producció, a més d'una burocràcia excessiva que implica temps i augment de despeses per a agricultors i ramaders, entre altres qüestions".

Davant les previsibles afectacions a les carreteres, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha descartat que hi pugui haver problemes de subministrament de menjar per les protestes al camp. "L'abastiment alimentari està assegurat, no hi ha problema", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. També ha afegit que el repte és mantenir la quantitat, la qualitat i preu "raonable" dels productes que arriben als consumidors, alhora que ha reconegut que la situació del sector no té una "solució fàcil" i ha admès que comparteix el 90% de les reclamacions dels agricultors. "Estem en un moment de canvi profund en la forma de funcionar i de produir, però el més important és escoltar el camp i donar solucions", ha afirmat, mentre que ha defensat els "importants pagaments" del govern espanyol per fer front a aquest moment "particularment complicat" amb protestes que s'han estès des de França fins a l'estat espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!