Els preservatius seran gratuïts a les farmàcies de França per als joves de 18 a 25 anys a partir de gener de 2023. Així ho ha anunciat aquest dijous el president Emmanuel Macron des d'un fòrum a Fontaine-le-Comte, el que ha definit com una "petita revolució de la prevenció", sense donar de moment més detalls, segons ha recollit el diari francès Le Parisien. Emmanuel Macron ha considerat que sobre la salut sexual dels joves "tenim un tema real". A més, sobre la vacunació d'adolescents contra les infeccions per virus del papil·loma, vinculades a l'aparició de diversos càncers ha admès que "és una gran feina d'informació. Hem de tornar-lo a l'escola, ens hem de multiplicar i farem aquesta inversió". El projecte de llei de pressupostos de la Seguretat Social aprovat la setmana passada també preveu un anticonceptiu d'emergència gratuïta per a totes les dones, sense recepta mèdica, segons explica el rotatiu francès. 

La Seguretat Social francesa ja reemborsa des de desembre de 2018 els preservatius, si es compta amb una recepta d'un metge o d'una matrona, per lluitar contra la sida i les infeccions de transmissió sexual. La mesura es refereix al lliurament de caixes de 6, 12 o 24 preservatius a les farmàcies, segons va indicar el Ministeri de Sanitat. El passat 1 de desembre, en el marc del Dia Mundial de lluita contra el VIH, les autoritats sanitàries franceses van recordar que la prevenció és la millor arma contra les malalties de transmissió sexual. 

Gratuïtat dels anticonceptius

Aquesta no és la primera mesura que el govern de Macron pren respecta la reproducció sexual. El passat mes de setembre, l’executiu francès va anunciar que tractarà de contrarestar el descens del recurs a l'anticoncepció entre les joves amb l'extensió de la gratuïtat dels anticonceptius, però també de les proves i les consultes mèdiques necessàries per a totes les dones fins als 25 anys. El ministre francès de Sanitat, Olivier Véran, va anunciar que a partir de gener s'ampliarà aquesta gratuïtat total fins als 25 anys, que ara com ara cobreix a les menors de 18 anys, perquè s'ha constatat que fins a aquesta edat hi ha dones que renuncien als anticonceptius i "el primer motiu" és econòmic.

Segons va explicar el ministre en una entrevista al canal de televisió France 2, el topall s'ha fixat en 25 anys perquè és una edat en la qual ja es té autonomia financera. La Seguretat Social assumirà no només el cost dels anticonceptius (siguin del tipus que siguin), sinó igualment les anàlisis i les consultes per obtenir receptes, així com "totes les atencions" que estiguin vinculades, va precisar. L'import d'aquesta mesura serà de 21 milions d'euros anuals.  La mesura cobrirà des de l'1 de gener al voltant d'1,5 milions de dones, a les quals fins ara es reemborsava el 65% pels anticonceptius. La gratuïtat total ja està en vigor des de 2013 per a les adolescents de 15 a 18 anys, i això ha contribuït a reduir sensiblement els avortaments en aquest grup d'edat. L'agost de 2020, es va estendre a les menors de 15 anys.